Aangepast zoeken

maandag 13 maart 2017

DeScorpio's Column: Nederland zit vol met mensen die boos op elkaar zijn

In Nederland is vrijheid van Godsdienst. Dat betekent dat iedereen volgens de wet mag kiezen in welke God of Goden hij of zij gelooft. Maar je mag ook geloven in vliegende spaghetti monsters, zoals een groep mensen tegenwoordig doet. Vaak wordt vergeten dat het ook is toegestaan om helemaal nergens in te geloven. Dat is je recht in Nederland.
Toch worden mensen boos op elkaar als ze het niet met elkaar eens kunnen worden over religie.

In Nederland mogen homoseksuelen met elkaar trouwen. Twee verliefde vrouwen mogen elkaar beloven dat zij de rest van hun leven bij elkaar blijven. Twee verliefde mannen mogen trouwen en een kindje adopteren. Maar dat zegt verder niets over het huwelijk tussen een man en een vrouw. Dat mag natuurlijk ook nog steeds, hier in Nederland.
Toch worden mensen soms boos op elkaar als ze zien dat anderen niet op dezelfde manier leven als zij zelf.

In Nederland mag iedere vier jaar worden gestemd. Dan kiezen we met z’n allen volgens een ingenieus en helemaal niet corrupt systeem wie er een paar jaartjes het land mag gaan regeren. Een overheid die in dienst van de bevolking zo goed mogelijk probeert om problemen op te lossen en het land te besturen. In dienst van de bevolking en ook gekozen door diezelfde bevolking. Dat is democratie. Wij als burgers mogen zelf onze stem uitbrengen. De partij met de meeste stemmen  schuift dan een minister president naar voren en gaat samen met nog een paar grote partijen proberen om er iets van te maken.
Toch worden mensen boos op elkaar omdat ze een andere mening hebben en op een andere partij stemmen dan de buurman.

In Nederland mag iedereen een eigen mening hebben en deze mening zelfs uiten. Als je vind dat blauw een stomme kleur is, mag je dat eerlijk zeggen en het heeft dan geen consequenties voor jou. Daar moeten we in elk geval van uit gaan.
Toch worden mensen boos op elkaar omdat ze het niet altijd eens zijn over welke kleur mooi is en welke niet.
Nederland zit vol met mensen die boos op elkaar zijn.
Boos om een politieke keuze, boos om een mening, boos om de manier waarop kinderen worden opgevoed of boos over het hebben van een andere levensbeschouwing.
Wie heeft er nu gelijk?

Volgens mij hebben we allemaal een beetje gelijk.
We hebben alleen allemaal een verschillende mening. De ene bekijkt het van links, de ander van rechts. Ik ben het vaak niet eens met wat de mensen om me heen zeggen. Soms discussiëren we er over, maar soms laat ik het ook gewoon gaan. Ik hoef toch niet altijd gelijk te krijgen? Ik hoef toch niet iedereen te vertellen dat ik het niet eens ben?

Geloof je in een God? Wat fijn voor je! Dat geeft je vast veel innerlijke rust, het helpt je vast om bepaalde dingen te relativeren, hoop te koesteren en een doel voor jezelf te stellen.
Geloof je niet in een God? Wat fijn voor je! Dat betekent vast dat je er veel over hebt nagedacht, gediscussieerd en je er in hebt verdiept. De normen en waarden die jij persoonlijk hebt, zijn je niet opgelegd door oude boeken en geschriften. Je hebt een andere reden om je te gedragen op de manier waarop je je gedraagt.

Ben je homoseksueel? Wat fijn voor je! Je bent vast verliefd geweest, of bent dat nog steeds. Je hebt misschien iemand in je leven met wie je alles wil delen of hebt hoop dat je die nog zult gaan vinden.

Ben je heteroseksueel? Wat fijn voor je! Ook jij voelt je hart soms een slag overslaan als je die speciale persoon ziet, hoort of aanraakt. Het leven kan zo mooi zijn.

Heb je een politieke mening? Wat fijn voor je! Dan weet je vast al wat je op 15 Maart 2017 gaat stemmen.

Denk je dat het zin heeft om boos te worden op iemand die het niet met je eens is? Ik denk van niet. Ik denk dat het juist goed is dat we het niet allemaal met elkaar eens zijn. Want wat zouden we dan krijgen?
1 partij, waar iedereen op stemt?
Oh nee, stemmen is niet nodig dan. We kunnen gewoon één persoon benoemen tot Grote Leider, die al onze beslissingen voor ons neemt. We zijn het vast toch wel met hem eens, want iedereen heeft dezelfde mening.
Geen democratie meer. Geen overleg, geen gulden middenweg, geen argumenten, geen oplossingen verzinnen. Alleen nog maar braaf doen wat de Grote Leider ons opdraagt.

Doe even normaal!
Ik zie, hoor en lees alleen maar mensen die lelijke dingen zeggen over iemand met een andere mening.

Ik las op Facebook dat iemand aan alle PvV stemmers vroeg om hem te ontvrienden. Ergens anders hoorde ik dat alle Groen Links stemmers naïeve idioten zouden zijn. VVD stemmers zijn elitair, Partij voor de Dieren stemmers zijn boomknuffelende hippies zonder oog voor echte problemen.
Blablabla… Wat een vijandigheid!

Zijn wij nou het tolerante, multiculturele, vrije Westen?
Het enige dat we doen is elkaar afzeiken en onze eigen mening opdringen.
Nog een keer voor als je het hebt gemist: Iedereen heeft in dit land recht op zijn eigen mening.

Een mening hebben maakt je niet goed of slecht, het maakt je hooguit anders.
Anders zijn kan moeilijk zijn, maar het is altijd nog beter dan helemaal geen mening hebben…Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws