Aangepast zoeken

dinsdag 28 maart 2017

CDA voor behoud Kinderburgemeester in Zoetermeer

Het CDA zou graag zien dat Zoetermeer een Kinderburgemeester houdt. In 2016 was Merinde Aalders de eerste Kinderburgemeester in onze stad. Zij vroeg de gemeenteraad de functie in het leven te roepen en de raad vond dit een goed idee. Het Kinderburgemeesterschap werd voor een jaar ingesteld, maar daarna niet verlengd. Het CDA vindt de functie echter bij uitstek geschikt om de stem van kinderen in de Zoetermeerse politiek te laten doorklinken, en om hen bij de politiek te betrekken.

Kennis opdoen over de politiek en de democratie is erg waardevol en begint naar de mening van het CDA al op de basisschool. De gemeenteraad probeert de Zoetermeerse burgers, en dus ook kinderen, bij de lokale politiek te betrekken door te laten zien hoe de gemeente werkt.

Officiële gelegenheden
Fractievoorzitter Ingeborg ter Laak: ‘Het CDA was onder de indruk toen de 9-jarige Merinde haar verzoek deed aan de gemeenteraad.’ Als Kinderburgemeester was zij in 2016 aanwezig bij enkele officiële gelegenheden, zoals Koningsdag, de 4-meiherdenking en de intocht van Sinterklaas. Tijdens de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon heeft zij op basisschool De Triangel een voordracht gehouden. En zij nam deel aan de Landelijke Dag voor de Kinderburgemeester in Almere.

Uitstekend
Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad de instelling van het Kinderburgemeesterschap geëvalueerd. Ter Laak: ‘Merinde deed het uitstekend in haar rol bij officiële gelegenheden. Uit de evaluatie bleek dat de gemeenteraad meer rekening kan houden met kinderen bij het bepalen van het beleid. De Kinderburgemeester kan daarbij een goede rol spelen. Het CDA wil de functie daarom behouden.’

Goede ideeën
Kinderen zelf blijken ook enthousiast over het Kinderburgemeesterschap, bleek toen het CDA een leerlingenraad op een Zoetermeerse basisschool om hun mening vroeg. De leerlingen zouden zelf best Kinderburgemeester willen worden. Zij hebben goede ideeën over de manier waarop een Kinderburgemeester kan worden gekozen en waar deze aan zou moeten voldoen. 

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws