Aangepast zoeken

donderdag 23 maart 2017

Bewoners tijdig gewaarschuwd door koolmonoxidemelder

Dinsdagavond werden de bewoners van een woning aan de Generaal Vetterstraat opgeschrikt door het alarm van hun koolmonoxidemelder. Zij hebben hierop direct de brandweer gewaarschuwd. In de tussentijd hebben de bewoners hun woning goed geventileerd door alle ramen open te zetten.
Door de brandweer is een onderzoek ingesteld en zijn metingen verricht. Na het weer sluiten van de ramen en het inschakelen van de keukengeiser werden levensbedreigende concentraties koolmonoxide gemeten in de woning. Wegens de hoge meetwaarden is een ambulance gealarmeerd om de bewoners te controleren. Het hele gezin is vervoerd naar het ziekenhuis voor verdere controle.
Uit onderzoek bleek de keukengeiser de veroorzaker van de hoge concentratie koolmonoxide in de woning. De geiser is buiten gebruik gesteld en kan niet meer worden gebruikt voordat deze is gerepareerd of vervangen.
Omdat koolmonoxide zich ongemerkt kan verspreiden naar aangrenzende ruimten en woningen heeft de brandweer ook in andere woningen metingen verricht. Tijdens deze metingen is geen koolmonoxide gemeten.
Koolmonoxide is een geurloos en onzichtbaar gas. Door de aanwezigheid van een koolmonoxidemelder zijn de bewoners tijdig gewaarschuwd en is mogelijk erger voorkomen.
Koolmonoxide (CO) Het zeer giftige CO wordt gevormd bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Dit kan ontstaan doordat er onvoldoende geventileerd wordt, door het dichtstoppen van naden en kieren of doordat de schoorsteenkanalen niet in orde zijn. Slecht onderhoud van gaskachels, geisers en CV kachels in woningen is ook een belangrijke oorzaak waardoor koolmonoxide ontstaat.
Koolmonoxide melders zijn aan te raden omdat CO ook van de buren afkomstig kan zijn. Daarnaast moet de ventilatie in orde zijn, met name ook bij keukengeisers zonder afvoer,moet er jaarlijks onderhoud gepleegd worden aan de apparatuur en moet de schoorsteen niet lek zijn en regelmatig geveegd worden.
Je kunt het gevaar zien aankomen als de oranje vlam in de geiser of kachel hoger brandt dan normaal of doordat de ramen beslaan.
CO-vergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, gezichtsstoornis, hartkloppingen en bij langere blootstellingen aan hoge CO-waarden tot de dood. Het verraderlijke is dat de eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging op griep lijken.
Meer informatie over Koolmonoxide is te vinden op de website www.brandweer.nl/haaglanden

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws