Aangepast zoeken

dinsdag 7 februari 2017

Zak geld VVD voor zorg is geen oplossing

Kom met innovatieve oplossingen voor de langdurige zorg, in plaats van grote zakken geld. Dat zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan in reactie op de het bericht dat de VVD 2 miljard euro wil reserveren voor de ouderenzorg. Vorige week werd al duidelijk dat GroenLinks hetzelfde voornemen heeft: een impuls van 1,7 miljard in de langdurige zorg. Den Haan is boos over de simplificatie van een complex probleem. “Ten eerste: stop veel geld in goed zorgonderwijs en beter imago van de ouderenzorg, zodat méér werknemers in de sector willen werken. Je kunt wel meer geld voor zorg reserveren, maar daarmee zijn die werknemers er nog niet. Die zijn er namelijk gewoon nog niet.” Het CPB en brancheorganisatie Actiz becijferden dat er 70.000 nieuwe werknemers nodig zijn om te voldoen aan de ideeën van zowel Hugo Borst als het Zorginstituut.

Verpleeghuiszorg is veranderd 

“Ten tweede: de verpleeghuiszorg is veranderd: nu verblijven mensen daar gemiddeld zeven maanden. Deze mensen verdienen een comfortabele, veilige en liefdevolle laatste levensfase. De aandacht moet ook uitgaan naar de jaren ervoor, wanneer mensen helemaal niet zoveel zorg gebruiken. We moeten bijvoorbeeld nadenken over woonvormen: hoe zorgen we ervoor dat mensen aanspraak houden, anderen zien, actief blijven? Ook als ze bijvoorbeeld minder mobiel zijn of alleen komen te staan nadat hun partner overlijdt.”

Goedkope retoriek; waar zijn oplossingen?

Den Haan vindt het belangrijk dat er oog is voor de langdurige zorg, maar ze vindt ook dat politici zich laten verleiden tot verkiezingsretoriek. “Ik lees dat de VVD wil voorkomen dat er geld gaat naar extra managementlagen. Maar er zijn geen managementlagen meer in de zorg. Op 80 werknemers staat één leidinggevende. Wanneer het gaat over de huishoudelijke hulp loopt het op naar één leidinggevende op 250 werknemers. Dat zie je in geen enkele andere sector. Ik durf de vraag te stellen of er niet juist iets méér managers terug moeten komen zodat verpleegkundigen en verzorgenden zich kunnen bezig houden met zorg in plaats van met administratie.”

Ouderdom is geen zorg

De ouderdom wordt één op één gekoppeld aan de zorg, en dat stoort Den Haan. “Ik lees over een alarmlijn voor ouderen. Alsof het één grote groep is, met allemaal kwetsbare en zielige mensen! Dit is stigmatiserend en vergroot knelpunten uit, zonder oog te hebben dat de meeste ouderen een goede kwaliteit van leven ervaren ondanks hun beperkingen. Oplossingen zijn dus niet makkelijk, ze zijn ingewikkeld. Ga aan de slag.”

Algemeen overleg Verpleeghuiszorg, Tweede Kamer


Morgen is het algemeen overleg Verpleeghuiszorg. ANBO schreef eerder deze brief aan de Kamerleden.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws