Aangepast zoeken

vrijdag 17 februari 2017

Mondriaanjaar omlijst door jazz, design, dans en muurkunst

Gedurende het Mondriaanjaar tonen negen culturele initiatieven de invloed van Mondriaan en geestverwanten op de moderne kunst. De activiteiten variëren van een jazzfestival, muurschilderkunst, een ode door hedendaagse designers tot een dansprogramma in het Gemeentemuseum. De gemeente Den Haag maakt dit mogelijk met een speciale subsidie voor deze initiatieven. De negen initiatieven ontvangen in totaal 150.000 euro.

In het teken van ‘100 jaar De Stijl: van Mondriaan tot Dutch Design' komen er in 2017 in het Gemeentemuseum in Den Haag drie grote tentoonstellingen over Mondriaan en De Stijl. Om de artistieke uitstraling van het Mondriaanjaar verder te versterken heeft het college een speciale eenmalige subsidieregeling ingesteld voor culturele activiteiten in het teken van Mondriaan. In totaal deden 31 instellingen een beroep op de regeling. Een externe adviescommissie heeft de aanvragen beoordeeld. Uiteindelijk zijn negen aanvragen geheel of gedeeltelijk gehonoreerd.

Zo is een eendaags jazzfestival in onder meer het Paard van Troje gehonoreerd, geheel in het teken van de vooruitstrevende New Yorkse jazz die Mondriaan inspireerde. Schilderswijk Art gaat met bewoners en leerlingen van het ROC Mondriaan muurschilderingen aanbrengen op tal van gebouwen, geënt op Mondriaan en De Stijl. Design komt op een heel andere wijze terug in de ode die bekende hedendaagse ontwerpers tijdens het festival Designkwartier aan Mondriaan en De Stijl zullen brengen.

De adviescommissie betoonde zich in haar eindoordeel positief verrast over de kwaliteit en de breedte van de aanvragen in zijn geheel.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws