Aangepast zoeken

woensdag 1 februari 2017

Het Radio-kabinet

Het Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen van Zoetermeerders. Tot en met 26 maart 2017 is het Verzamelkabinet ingericht als Radio-kabinet met een selectie uit de verzameling van Frank Faber.
Frank Faber verzamelt al jarenlang radio’s. Het gaat hem niet om moderne radio’s, maar specifiek om de oude exemplaren. De radio’s hoeven het wat hem betreft ook niet meer te doen; de sporen van ouderdom maken zijn collectie juist authentiek. “Het begon met een oud transistorradiootje uit 1968, een Telefunken Banjo Automatic, die in onze keuken stond. De radio had het begeven, maar omdat ik het zonde vond om hem zomaar weg te gooien, was de stap gezet om een radiocollectie op te bouwen.

Vele exemplaren uit mijn collectie heb ik aangeschaft via Marktplaats , soms krijg ik ze cadeau, maar ik ben ook vaak bij een radiobeurs aan de Ceintuurbaan in Rotterdam geweest. Samen met mijn vrouw vervoerde ik mijn aanwinsten in grote boodschappentassen met het openbaar vervoer naar huis.

Behalve dat er een enorme diversiteit in soorten radio’s is, verschilt de grootte per radio ook enorm. Ik heb in mijn collectie ook enkele radio’s van voor de Tweede Wereldoorlog en dat zijn behalve de oudste, tevens de grootste exemplaren. Verder omvat mijn verzameling buizenradio’s en transistorradio’s uit de jaren ’40, ’50, ’60 en ’70 maar de nadruk ligt toch op de jaren ’50 en ’60. Momenteel beslaat mijn collectie 46 exemplaren en ik zou niet weten waar ik nieuwe aanwinsten kwijt zou kunnen. In ons huis hebben we een speciale kamer voor mijn radio’s, maar die staat helemaal vol.”


Heeft u ook een bijzondere verzameling die u wilt exposeren in het Verzamelkabinet? Meldt u aan via: info@stadsmuseumzoetermeer.nl.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws