Aangepast zoeken

maandag 6 februari 2017

DeScorpio's Column: Wijsheid is een deugd

Het wordt omschreven als de kunst om in alle levensomstandigheden juist te oordelen en te handelen. Wijsheid speelt doorgaans een belangrijke rol in bepaalde religies.
Sommige mensen zijn wijs, wijzer dan anderen. Die hebben dan iets meegemaakt waardoor ze beter kunnen relativeren of denken gewoon beter over dingen na dan anderen.
Je hebt natuurlijk ook mensen die het tegenovergestelde zijn van wijs. Om die nu meteen dwazen te noemen, vind ik wat rigoureus. Een echte dwaas is in mijn ogen iemand die ondanks een gebrek aan wijsheid wel heel hoog van de toren blaast met meningen en adviezen.

Ik beschouw mezelf niet als wijs. Hoewel ik een flinke dot levenservaring heb, genoeg ellende heb om over mee te praten en ook vaak en veel nadenk over dingen, ben ik niet wijs.
Wijze mensen in mijn omgeving lijken na te denken over dezelfde zaken als ikzelf, in dat opzicht zou ik mezelf dus bij hen aan kunnen sluiten. Maar er is een groot en belangrijk verschil tussen mij en wijze mensen.

Ergens in de 423 verzen van de Boeddha (de Dhammapada) staan dingen als;
Zoals een massieve rots niet door de wind bewogen wordt, zo ook wordt een wijze man niet door lof en kritiek tot aarzelen gebracht.
Alle levenservaring, analytisch vermogen en ellende waarvan ik heb geleerd kunnen mij niet behoeden voor mijn eigen gebrek aan wijsheid. Kritiek en lof hebben een enorme invloed op mij, of ik het nu wil of niet.

Het gekke is dat ik andere mensen wel loop te adviseren dat ze zich niet druk moeten maken om wat anderen denken, om kritiek, om geouwehoer. Je moet doen wat je leuk vind, wat je zelf juist acht en wat je zelf graag wil doen.

Wat maakt dat mij, volgens mijn eigen gedachtegang? Een dwaas.
Want zoals ik eerder zei: in mijn optiek ben je een dwaas als je ondanks een gebrek aan wijsheid toch blijft adviseren en je mening deelt. En toch blijf ik het doen.

Misschien is dat ook wel weer een kenmerkende karakteristiek van een dwaas.
Niet van ophouden weten.

Zelfspot is belangrijk voor mij. Op het podium, in mijn schrijfseltjes, in het dagelijks leven en op sociale media. De laatste tijd merk ik dat ik wat ingebonden ben. Dat merkte ik al rond de release van onze debuut CD. De schijtlollige, theatrale show werd minder grappig, minder theatraal. Het ging steeds meer om de muziek, wat op zich niet verkeerd is. Maar het grote plezier was weg.


Een sabbatical, waarin de band elkaar niet ziet en nauwelijks spreekt, leek een goede oplossing om de passie weer terug te laten komen. Maar passie is niet hetgeen dat ontbreekt. Het is de zelfspot. We nemen onszelf veel te serieus als band, terwijl we dat nooit hebben gedaan.
Een zelf uitgevoerde analyse van de gebeurtenissen heeft uitgewezen dat wij als band teveel hebben geluisterd naar recensenten, jaloerse muzikanten en mensen die geen zak begrijpen van rock ’n roll.

Alles waar we ons al die tijd tegen aan het afzetten waren, de calvinistische blik op alles in Nederland, de humorloze meute. Plotseling gingen we er in mee. Plotseling waren we meer bezig met het schrijven van catchy liedjes, het maken van aansprekende videoclips en het geven van politiek correcte shows.

Zo’n sabbatical is erg goed, want wanneer je niet 2 keer per week op een podium staat en er ook nog een 40-urige werkweek naast moet hebben om de rekeningen te betalen, heb je plotseling een hoop tijd om over dingen na te denken.


Het plezier en de passie zijn nooit weggeweest.
We zijn gewoon een stelletje braveriken geworden.

Wijsheid komt dus soms ook plotseling, tijdens een sabbatical of zo.
Net als  een massieve rots die niet door de wind bewogen wordt, ga ik stoppen mij door lof en kritiek tot aarzelen te laten brengen.


Het is tijd om de zelfspot weer terug te brengen, dus ik hijs mijn dikke lichaam dit weekend nog in spandex en ga samen met Shagging Ponies bassist en vriendje Paolo iets grappigs doen. Maakt niet uit wat, als we het zelf maar grappig vinden…Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws