Aangepast zoeken

vrijdag 17 februari 2017

DeScorpio's Column: symptoombestrijding

Ik vind het stuitend dat men in de politiek zo de focus legt op het bestrijden van gevolgen, terwijl ieder weldenkend mens zich focust op het voorkomen van problemen.
Denk er maar eens over na.

Lekt de kraan in de keuken en staan daardoor regelmatig het aanrecht en de vloer blank? Dan blijf je toch niet met doekjes, dweiltjes  en emmertjes in de weer?
Nee, natuurlijk niet. Je vervangt een rubbertje of roept desnoods de hulp in van een handige vriend of een loodgieter. Als je lakens stinken ga je niet als een lapzwans met deodorant lopen spuiten, maar je verschoond je bed. Is het koud in huis? Dan doe je een raampje dicht voor je de verwarming aanzet.

Overgewicht of zelfs obesitas bij kinderen wordt aangepakt door meer te sporten op scholen en geld te pompen in reclame-campagnes en voorlichting over ongezond eten.
Zou het helpen?
Uit statistieken blijkt dat het aantal kinderen dat kampt met overgewicht nog altijd stijgt. Het aantal volwassenen ook, trouwens. Zou het dan niet zo kunnen zijn dat we de kern van het probleem moeten aanpakken, in plaats van kinderen te vertellen dat ze geen Mars of Twix mogen eten? Met mate moet dat kunnen, lijkt me. Wij snoepten er vroeger immers ook op los, in de tijd dat de statistieken wat milder waren.

Vooruit, ik ben geen expert op het gebied van gezond eten, maar het is een welbekend feit dat het vlees dat wij in Nederland eten nogal ongezond is en vol zit met hormonen en rare stofjes die er niet in horen. Bewerkt voedsel zit zo boordevol met rommel dat het een aanzienlijk effect heeft op onze gezondheid.
Nu schijnt het zo te zijn dat overheden biologisch voedsel proberen te stimuleren door middel van subsidies. Dat is fijn! Daar ben ik helemaal voor!
Maar kunnen die subsidies niet wat hoger, waardoor biologisch voedsel goedkoper kan worden? Zo kunnen minder bedeelden ook gezond eten. Op de lange duur zal dat weer geld schelen in de zorg voor mensen met overgewicht en het zal voedselproducenten aansporen om ook in aanmerking te komen voor zo’n subsidie. Dus de algehele Nederlandse productie zal gezonder en schoner worden. Of is dat erg naïef gedacht door mij?
Dagelijks worden er bakken vol verse groenten weggegooid omdat het er niet mooi uit ziet. Een paprika voldoet niet aan de esthetische eisen en wordt simpelweg afgeschreven. Een banaan is net iets té krom en wordt weggegooid.

Aardappelboeren gooien een groot deel van hun oogst meteen weg omdat de vorm van de aardappelen niet voldoet aan de eis. Is dat werkelijk wat wij als consumenten willen? Doen wij moeilijk over kleine aardappeltjes?


Arme mensen die bij de voedselbanken komen krijgen allerlei bewerkte troep  en ongezonde bende te eten. Geef die mensen lekker een krat met misvormde tomaten en courgettes! Wedden dat ze ervan smullen?

Britse TV-kok Jamie Oliver zet zich in op diverse platforms om kinderen in Groot Brittanië beter te laten eten. Hij steekt daar veel tijd in en komt met werkelijk geniale ideeën om de nationale gezondheid aldaar een fikse boost te geven.


De politiek begon zich er warempel mee te bemoeien en zo heeft zijn campagne geleid tot verbluffende resultaten. Scholen zijn daar aan de andere kant van de Noordzee begonnen met gezonder eten serveren en dat is een prachtige eerste stap om een heel volk gezonder te maken.

Dat is nog eens effectief. Wat doet zo’n SIRE-reclame campagne nou? Wie kijkt daar naar?
Misschien zit ik er naast hoor, ik heb de cijfers nog niet gezien die mijn ongelijk bewijzen en ik houd me aanbevolen, mocht iemand in staat zijn de effectiviteit ervan aan te tonen.


Maar ik heb het gevoel dat de overheid veel meer zou kunnen doen voor de diervriendelijkheid in Nederland, gezonde voedselproductie, minder voedselverspilling en vernietiging, voorlichting bij OUDERS over de avondmaaltijd die wij onze eigen kids steeds weer voorzetten en het aan banden leggen van het gehalte van suiker en kleurstoffen in snoep, frisdrank en ander voedsel.

Dit is slechts 1 voorbeeld, maar ik weet 100% zeker dat iedereen wel situatie kan verzinnen waar in we veel te veel geld en energie spenderen aan symptomenbestrijding.


Nog niet lang geleden had ik het over de kerncentrales en windturbines in Nederland.
Waarom wordt er niet veel meer geïnvesteerd in duurzame energie? In het duurzaam bouwen van oplossingen waar iedereen mee kan leven? Stop met kortzichtig kijken naar je eigen achtertuin en begin eens te bedenken wat voor gevolgen onze daden hebben op het grote plaatje.


Voor het te laat is en we alleen nog maar gevolgen aan het bestrijden zijn.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws