Aangepast zoeken

dinsdag 14 februari 2017

DeScorpio's Column: De politiek lult mee met de mensen die op hun moeten gaan stemmen

De VVD Zoetermeer is tegen plaatsing van windturbines in de Balij (Woensdag 8 Februari 2017, Zoetermeernieuws.nl).
Als argument wordt aangevoerd dat de Balij een belangrijk recreatie- en natuurgebied is dat bij het plaatsen van windturbines wordt verstoord. De VVD zei er voor de zekerheid nog wel even bij dat ze vóor groene energie zijn en dat ‘we’ in de stad fors moeten inzetten op energiebesparing.
Tja… De verkiezingen komen er weer aan, dus alle politieke partijen zijn op zoek naar aandacht in de media. Vroeger was ik enorm fanatiek als het op politiek aan kwam. Ik las 6 of 7 verkiezingsprogramma’s volledig door en over de rest van de politieke partijen las ik mij zo goed mogelijk in. Dat doe ik al een tijdje niet meer omdat mijn vertrouwen in ons politieke systeem hevig op de proef is gesteld in de afgelopen jaren.

Waar we vroeger (wellicht ten onrechte) nog konden zeggen dat het in de VS één grote populistische bende is en dat wij dat toch een stuk beter voor elkaar hadden, is dat nu al niet meer aan de orde. Populariteit van politici overtroeft nu eenmaal de inhoud van wat wordt gezegd. Bovendien wordt in mijn optiek niet echt naar het volk geluisterd als men bij voorbaat al zegt dat bepaalde partijen worden uitgesloten van samenwerking.

De overheid steekt al jaren geld in projecten waarvan ik het nut niet zie. En ja, daar doen ook de partijen aan mee op wie ik ooit heb gestemd. Van de week nog hoorde ik op de radio dat men loopt te klagen over een nieuw in gebruik genomen koolcentrale. Een koolcentrale nota bene die een stuk schoner is dan zijn verouderde grote broers. Door de energieproductie in onze eigen schone koolcentrale wordt er minder energie gehaald uit het buitenland, waar veel minder hoge eisen zijn aan de productie van energie. Onderaan de streep is de Nederlandse koolcentrale dus goed voor de aarde. Of minder slecht, ik weet ook niet hoe we dat moeten zien.
Maar hoeveel Greenpeace ook protesteert, het verandert niets aan het feit dat politieke partijen steeds maar tegenhouden dat er windturbines worden gebouwd omdat ze ten koste gaan van het uitzicht van de mensen die er om heen wonen.

Alsof het vergaan van de aarde niet genoeg impact heeft op hun oh zo belangrijke uitzicht.
De politiek lult dus mee met de mensen die op hun moeten gaan stemmen, zo zie ik het.
Kranten en televisies schrijven met veel plezier de woorden van de lijsttrekkers en de partijen op en geven ze aan ons door als de waarheid. Maar ik heb m’n eigen waarheid. Ik denk graag na over wat het beste is voor mij, voor mijn stad, voor mijn kinderen en voor mijn planeet.
En nee, ik ben niet één of andere boomknuffelende hippie. Ik ben een hardwerkende, typisch Nederlands klagende, licht pretentieuze papa die gewoon graag wil dat de ‘vooruitgang’ ook daadwerkelijk leidt tot vooruitgang.
De verkiezingen staan voor de deur. Politieke partijen gaan in het nieuws proberen te komen met allerlei populistische onzin

Dit jaar focus ik mij op de kern van waar iedere partij voor staat. Wat is het belangrijkst voor Groen Links en de SP, wat is het belangrijkst voor de PVV, het CDA en de PvdA? Ik zal m’n best doen om me geen nonsens op de mouw te laten spelden over zaken waar de politiek niets aan kan doen.


Doorwerken tot m’n 68ste, het feit dat Nederland per hoofd van de bevolking het allermeest heeft betaald aan Griekenland, meer dan de grote jongens (Duitsland en Frankrijk, etcetera), (echte) vluchtelingen voorzien van een veilig onderkomen, veiligheid, gezondheid, werkgelegenheid en allerlei andere zaken. Dat is belangrijk voor Nederland in 2017.

Laten we ons daar op focussen, niet op stemmingmakerij.Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws