Aangepast zoeken

zondag 26 februari 2017

CdK Smit: “Van Aartsen wijze, doortastende, betrokken en morele bestuurder”

Met Jozias van Aartsen vertrekt een wijze, doortastende, betrokken en morele bestuurder. Hij heeft de stad Den Haag 9 jaar lang gediend, op sleeptouw genomen en vertegenwoordigd. En hij heeft dat voortreffelijk gedaan. Een krant gaf hem de eretitel ‘maestro’. Hij was een dirigent van een veelstemmig koor, steeds op zoek naar de juiste toon en harmonie.” Dat zei commissaris van de Koning Jaap Smit bij het afscheid van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, die met pensioen gaat.

Verbinder

Hij prees de burgemeester, die al die jaren in de frontlinie stond en veel tijd investeerde in het opbouwen van relaties met en het verbinden van de mensen in de stad, in al hun diversiteit. Ook roemde de commissaris zijn inzet voor Den Haag als stad van Vrede en Recht.

Smit: “Burgemeester Van Aartsen bleef altijd zijn authentieke, redelijk eigenzinnige zelf. Hij oogde bij de eerste indruk wellicht een tikkie parmantig. Bij nadere kennismaking was daar onmiskenbaar een zeer sociaal bewogen mens. Burgemeester Van Aartsen waaide niet met alle winden mee en hield zijn rug recht, ook als de spanningen opliepen en de krantenkoppen chocoladeletters werden.”

Spilfiguur

De commissaris complimenteerde Jozias van Aartsen met zijn bijdragen aan het publieke debat, als het ging over de gemeente als eerste overheid of over het belang van democratie en rechtsstaat. Ook noemde hij de vertrekkende burgemeester één van de spilfiguren in de samenwerking van Den Haag met Rotterdam en andere gemeenten in de regio. "Grote stappen zijn gezet de laatste jaren, ten gunste van bedrijven en inwoners. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is een belangrijke samenwerkingspartner van de provincie en wat mij betreft geen bestuurlijke concurrent. Ook persoonlijk hebben wij een goede samenwerkingsrelatie opgebouwd, gebaseerd op onderling vertrouwen en respect. Alleen zo kun je succes boeken", aldus Smit.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws