Aangepast zoeken

maandag 23 januari 2017

Zoetermeer bouwt verder aan outlet farce: 2,5 miljoen euro voor aanvullend onderzoek

"Dom en gedoemd tot mislukken". Dat vindt INretail van het outlet plan van Zoetermeer waaraan verder gesleuteld mag worden van de gemeenteraad. "Het is een desastreuze farce. Nederland heeft aan de drie bestaande outlets genoeg."


Het bestuur van de gemeente Zoetermeer mag verder spelen met haar outlet farce. Slechts 11 van de 39 raadsleden stemden voor het meteen van tafel vegen van het plan. Nog meer gemeenschapsgeld, 2,5 miljoen euro, wordt nu in aanvullend onderzoek en ander werk gestoken om het plan naar een volgende fase te leiden.  "Verder gaan met het outletplan is dom. Het  voegt niets toe aan wat Zoetermeer en de Randstad haar bewoners en bezoekers aan winkelaanbod al te bieden heeft en het ruïneert de bestaande winkelcentra van Zoetermeer. Het was wijs geweest een streep te zetten door dit onnozele plan "
De verantwoordelijke wethouder droomt ervan dat de binnenstad van Zoetermeer met een outlet in haar aanbod de komende dertig jaar het bezoeken waard blijft. Niets is minder waar: het fenomeen outlet is na vijftien jaar gewenning onder consumenten aan slijtage onderhevig en onderzoeksbureaus berekenden veel nadelige effecten op de bestaande winkelcentra in Zoetermeer. Hoe de verkeersafwikkeling van de miljoenen bezoekers die worden verwacht, geregeld moet worden is nog totaal onduidelijk.   
Aan het raadakkoord zijn talloze voorwaarden gekoppeld. Het is niet de vraag óf, maar wanneer Zoetermeer de stekker uit dit plan gaat trekken. Het is gedoemd te mislukken. Het vergelijk dat voortdurend wordt gemaakt met het succesvolle outlet in Roermond gaat volledig mank. Roermond is geen Randstad en op de miljoenen Duitse bezoekers aan de Limburgse stad hoeft Zoetermeer niet te rekenen.
Voor INretail is de uitslag van de raadsvergadering des te meer reden om door gaan met de strijd tegen de geplande outlet. "Onderzoek toont aan dat dit plan gedoemd is te mislukken. Bovendien maakt het bestaande Zoetermeerse winkelcentra kapot. Dus het moet van tafel. Zo eenvoudig is het."

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws