Aangepast zoeken

dinsdag 17 januari 2017

Verdachten aangehouden voor internetoplichting

Den Haag - Politieagenten van de eenheid Den Haag hielden dinsdag 17 januari om 10:45 uur in Amsterdam drie mannen aan voor internetoplichting, identiteitsfraude en witwassen.

De verdachten boden via Marktplaats mobiele telefoons aan. De verdachten kregen via whats-app contact met potentiële kopers en kwamen dan overeen om de telefoon op te sturen. Op verzoek van de verdachten en om de betrouwbaarheid van de koper aan te tonen, stuurden deze kopers een kopie van hun legitimatiebewijs op. Na betaling door de koper werd er echter niet geleverd door de verdachten. Identiteiten van de legitimatiebewijzen werden daarna vaak gebruikt door de verdachten: zij deden zich dan met gebruik van die identiteitsgegevens (opnieuw) voor als verkoper. Hun eigen identiteit bleef op deze manier onbekend. De politie heeft in nauwe samenwerking met de fraude experts van Marktplaats de verdachten kunnen opsporen.

Onderzoek

Nadat bij de politie meerdere aangiften binnen kwamen, startte het Team FinEc (Financieel Economische Criminaliteit) van de politie-eenheid Den Haag eind 2016 een onderzoek. Uit dit onderzoek kwam de identiteit van de verdachten, 19, 20 en 25 jaar, allen afkomstig uit Amsterdam, naar voren. Agenten hielden twee mannen in hun woning in Amsterdam-Oost aan, de derde verdachte werd op straat aangehouden. De politie vermoedt dat ruim 2.500 mensen slachtoffer zijn geworden van deze internetoplichters. De verdachten worden door de recherche gehoord en zullen zich binnenkort bij een rechter moeten verantwoorden. 

Aangifte

Bent u ook slachtoffer van deze internetoplichters en heeft u nog geen aangifte gedaan? Doe dan aangifte via www.politie.nl

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws