Aangepast zoeken

maandag 2 januari 2017

Strafrechtelijk onderzoek na bekogelen agenten

Den Haag - Een rechercheteam van de politie Eenheid Den Haag start een onderzoek naar de personen die tijdens de nieuwjaarsnacht agenten bekogelden met vuurwerk en stenen terwijl deze bij de afzetting van de aanrijding op het Kaapseplein stonden. Het rechercheteam roept getuigen op zich te melden. Bij de aanrijding raakte een agent zwaargewond.

In tegenstelling tot het eerdere bericht over het incident, is de agent ter plaatse niet gereanimeerd. Wel verleenden zijn collega’s direct eerste hulp tot het moment dat ambulancepersoneel ter plaatse was en de hulpverlening overnam. De gewonde agent werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd en verblijft nog steeds in zorgelijke toestand op de intensive care.

Afzetting en bekogeling politie

Terwijl de hulpverlening aan de agent in volle gang was, werd het erg druk met omstanders op het Kaapseplein. Om voldoende ruimte te creëren voor de hulpdiensten en het verkeersongevallen onderzoek werd een ruime plaats delict afgezet. Terwijl het parate peloton bij het afzetlint stond (op ruime afstand van het incident zelf) om te voorkomen dat mensen de plaats delict zouden betreden, werden zij bekogeld met stenen en vuurwerk. Het parate peloton heeft, uit zelfbescherming, de helmen en schilden gepakt. Er is geen ME-charge uitgevoerd. Ook blijkt inmiddels uit onderzoek dat de agenten die de vrije werkruimte creëerden wel bekogeld zijn, maar dat er kon worden voorkomen dat de agenten en het ambulancepersoneel,  die hulp verleenden aan de zwaar gewonde agent, gehinderd werden in hun werk.

Getuigenoproep

De situatie op dat moment liet het niet toe om direct actie te ondernemen en de betreffende personen aan te houden. Nieuwjaarsdag werd besloten om een rechercheonderzoek te starten om alsnog de verantwoordelijken te traceren. Het rechercheteam komt graag in contact met mensen die meer informatie of filmbeelden hebben van de personen die de agenten hebben bekogeld. Getuigen en mensen met informatie kunnen zich melden via nummer 0900-8844. Anoniem melden kan via nummer 0800-7000. Mensen met camerabeelden die voor het onderzoek van belang kunnen zijn, kunnen deze via deze link uploaden.

Bestuurster

De 27-jarige Haagse bestuurster van de betrokken auto, werd ter plaatse aangehouden. Zij is zondag 1 januari verhoord op het politiebureau en daarna heengezonden. Hoewel het onderzoek naar de exacte toedracht nog in volle gang is lijkt het, zoals het zich nu laat aanzien, geen sprake van opzet. Evenmin was de vrouw onder invloed terwijl zij de auto bestuurde.

Steun

De berichtgeving over het ongeval en het ernstige letsel van de agent en het feit dat de dienstdoende agenten ter plaatse werden bekogeld, maakt veel reacties los. Via social media krijgen de agent en zijn collega’s op team De Heemstraat, ontelbaar veel steunbetuigingen van betrokken burgers. Zowel de familie van de gewonde agent als zijn collega’s laten weten zich enorm gesteund te voelen door de vele hartverwarmende reacties.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws