Aangepast zoeken

donderdag 12 januari 2017

Provinciedichter voor Zuid-Holland

Zuid-Holland heeft sinds vandaag haar eigen dichter: Etwin Grootscholten. In het dagelijks leven werkt Grootscholten als beleidsmedewerker bij de afdeling Samenleving en Economie, maar daarnaast schrijft Grootscholten poëzie. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie droeg de provinciedichter zijn eerste gedicht over de provincie, getiteld ‘Het verlangen van Zuid-Holland’ voor. 

Handel en wandel 
De provinciedichter "gaat de komende 2 jaar met gedichten de handel en wandel van én in de provincie Zuid-Holland van commentaar voorzien", aldus Grootscholten. Behalve stadsdichters en een Dichter des Vaderlands heeft nu dus ook de provincie Zuid-Holland een dichter. Commissaris van de Koning Jaap Smit refereerde in zijn nieuwjaarsspeech aan het eerste gedicht van de provinciedichter: “Verbeelding en metaforen helpen ons om woorden te geven aan zaken die van groot belang zijn. Dit gedicht is één grote uitnodiging aan mens, bedrijf, gemeente en instelling om samen met ons als provincie de handen uit de mouwen te steken en te bouwen aan die toekomst.” Toekomstige gedichten zijn te vinden op de website van de provincie. 

Na 2 jaar hoopt Grootscholten het stokje over te dragen aan een andere dichter. Het Verlangen van Zuid-Holland

Hoi.
Hier ben ik.
Ik ben de provincie.
De jouwe.
Ik ben van waarde.
Jouw waarde.
Dus kom maar,
Want hier ben ik.
Ik strijk je plooien glad,
Ik zorg voor droge voeten.
Ik stook je kachel.
Ik zorg ervoor dat je blijft,
Dat je blijven wilt,
En dat je kunt gaan en staan.
Kom dus maar.
Mijn deken is de jouwe,
Mijn auto jouw OV.
Maak mijn regels.
Dat mag je.
Ik waak
En ik bescherm,
Ik ontwikkel.
Kom maar,
Help me volgen
Help me sturen
Help me stijgen,
Maak me nuttig.
Ik maak je rustig
En ik laat je
Als je wilt,
Maar kom maar.
Juist als je me
Even niet ziet:
Wees welkom.
Ik zal je helpen,
Ik zal je dienen,
Tappen uit vaten,
Doppen van bonen –
Kom maar, inwoner,
Kom dan.
Kom bedrijf,
Kom school,
Kom aan mijn ontbijt,
Gebruik mijn lunch,
Geniet een eenvoudige maaltijd met me
En borrel met me na.
Ik doe je een bekentenis:
Jij geeft mij betekenis
Want je woont in me,
Ik ben je huis
Dat vol staat met verlangen.
Dus kom alsjeblieft,
Vertel me het jouwe
Dan maken we samen
Een kind dat Toekomst heet.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws