Oud en Nieuw Midden-Nederland: 16 zaken naar zittingen, negen in onderzoek
Van de 28 zaken die op 1 januari binnen kwamen bij ZSM en te maken hebben met Oud en Nieuw, zullen er naar verwachting zestien worden behandeld op een zitting. Negen zaken zijn nog in onderzoek. Geen van de zaken leent zich echter voor behandeling op een supersnelrechtzitting die voor 2 januari stond gepland.
Naar aanleiding van de jaarwisseling kwamen er dit jaar iets meer verdachten dan vorig jaar binnen, 28 in plaats van 22. Deze zaken werden vandaag in behandeling genomen door politie, OM, Slachtofferhulp, Raad voor de Kinderbescherming en Reclassering bij ZSM. De zittingen waar de zaken op behandeld zullen worden zijn de gewone snelrechtzittingen van 4 en 11 januari, taakstrafzittingen en zittingen van de politierechter later in het jaar. In één zaak is een strafbeschikking opgelegd, twee zaken zijn geseponeerd en negen zaken zijn nog in onderzoek. In alle zaken gaat het om feiten als vernieling, mishandeling, het afsteken van illegaal vuurwerk en brandstichting.
De groep aangehouden verdachten in Amersfoort in verband met ongeregeldheden in de wijk De Koppel is door de politie afgehandeld. De verdachte die is aangehouden voor het gooien met vuurwerk naar de politie in Overvecht wordt morgen voorgeleid bij de rechter-commissaris en zal naar verwachting voor moeten komen op de snelrechtzitting van 11 januari.
Hoewel het aantal autobranden in de regio afnam van 63 vorig jaar naar 34 dit jaar, blijft dit een zorgwekkend verschijnsel. De twee verdachten die op 30 december werden aangehouden op verdenking van autobranden in de Duurstedelaan en het Max Euweplein zitten nog vast. Ook zorgwekkend blijft het geweld dat tegen hulpverleners zoals brandweer en politie is gebruikt. Bij deze omstandigheid eist het Openbaar Ministerie zoals gebruikelijk een hogere straf. Ook hanteert het OM een hogere strafeis in verband met de jaarwisseling als signaal dat het verstoren van dit feest niet wordt getolereerd.
De groep aangehouden verdachten in Amersfoort in verband met ongeregeldheden in de wijk De Koppel is door de politie afgehandeld. De verdachte die is aangehouden voor het gooien met vuurwerk naar de politie in Overvecht wordt morgen voorgeleid bij de rechter-commissaris en zal naar verwachting voor moeten komen op de snelrechtzitting van 11 januari.
Hoewel het aantal autobranden in de regio afnam van 63 vorig jaar naar 34 dit jaar, blijft dit een zorgwekkend verschijnsel. De twee verdachten die op 30 december werden aangehouden op verdenking van autobranden in de Duurstedelaan en het Max Euweplein zitten nog vast. Ook zorgwekkend blijft het geweld dat tegen hulpverleners zoals brandweer en politie is gebruikt. Bij deze omstandigheid eist het Openbaar Ministerie zoals gebruikelijk een hogere straf. Ook hanteert het OM een hogere strafeis in verband met de jaarwisseling als signaal dat het verstoren van dit feest niet wordt getolereerd.
Verloop jaarwisseling Noord-Nederland
Noord-Nederland - Tijdens de jaarwisseling heeft de politie in Noord-Nederland te maken gehad met enkele grotere incidenten.
Geweld tegen hulpverleners
Agenten zijn tijdens oud & nieuw op diverse plaatsen met agressie en geweld geconfronteerd. Agenten en brandweerlieden werden in een aantal gevallen met vuurwerk bekogeld. Tegen vijf aangehouden verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt voor dit geweld.
Brandweer belaagd, inzet ME
In Elim moest de ME worden ingezet om op de Dorpsstraat de brandweer in de gelegenheid te stellen een brand te blussen. Bij de hulpverleningsdiensten kwam kort na 1 uur ’s nachts een melding binnen van een brandende bouwkeet in de Dorpsstraat in Elim. Toen de brandweer de brand wilden blussen, werden brandweer en politie door een groep van ongeveer 70 jongeren bekogeld met vuurwerk. Daarna is besloten om ME in te zetten. Die heeft ruimte kunnen creëren, waarna de brandweer het vuur kon blussen. Vervolgens is opnieuw met zwaar vuurwerk naar politie en brandweer gegooid. Hierop zijn twee personen aangehouden, een 20-jarige man en een 16-jarige jongen uit Elim. Beide zijn ingesloten voor een nader onderzoek.
40 aanhoudingen in Noord-Nederland
De politie in de drie noordelijke provincies verrichtte tijdens de jaarwisseling 40 aanhoudingen. Het ging daarbij om uiteenlopende feiten zoals brandstichting, vernieling en belediging. Een deel van de aangehouden verdachten zijn vannacht direct gehoord en verlieten met een proces-verbaal het politiebureau. Anderen werden voor nader onderzoek ingesloten.
Meldingen via 0900-8844
Via 0900-8844, het landelijke servicenummer van de politie, kwamen in Noord-Nederland zo’n 2300 telefoontjes binnen. Deze telefoontjes gingen veelal over vuurwerkoverlast, brandjes en geluidsoverlast. De meldkamer in Noord-Nederland kreeg ongeveer 1550 telefoontjes te verwerken.
Omstanders bekogelen agenten tijdens hulpverlening
Den Haag - Bij een aanrijding op het Kaapseplein is tijdens de nieuwjaarsnacht om 1.50 uur een politieagent zwaargewond geraakt. Hoewel het onderzoek nog in volle gang is lijkt er, zoals het zich nu laat aanzien, van opzet geen sprake.
Agenten die ter plaatse waren, begonnen direct na de aanrijding met reanimeren, wat later werd overgenomen door ambulancepersoneel. De agent is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis. De politie hield ter plaatse de bestuurster van de betrokken personenauto, een 27-jarige Haagse, aan en bracht haar over naar het politiebureau voor verhoor.
Omdat ter plaatse de politie door een groep werd bekogeld met vuurwerk en stenen, is de ME korte tijd aanwezig geweest om op te kunnen treden. Halverwege de nacht was de rust in de buurt teruggekeerd en heeft de ME zich teruggetrokken. Het onderzoek naar de exacte toedracht is nog in volle gang en wordt verricht door de afdeling VerkeersOngevallenAnalyse van Politie Rotterdam-Rijnmond.
Groep jongeren bezorgt Vlissings middengebied onrustige jaarwisseling
Vlissingen - Tijdens oudjaarsavond en de vroege nieuwjaarsmorgen zijn in de omgeving van de Bloemenlaan een reeks aan vernielingen gepleegd. Hulpverleners van brandweer en politie werden door zeker 25 jongemannen met vuurwerk en stenen bekogeld.
Rond 22.20 uur ging de brandweer naar een melding van een kleine brand aan de Bloemenlaan. Bij aankomst werden de brandweermensen door diverse mannen bekogeld. Hierbij liep een brandweerauto schade op. De politie werd gewaarschuwd. Tijdens het tumult werden enkele auto’s in brand gestoken. In de Bloemenlaan werden ook deuren en ramen van enkele woningen vernield. Tevens werd vuurwerk door brievenbussen gegooid. Verder moesten ruiten van een kringloopwinkel en een kapsalon het ontgelden toen deze werden ingegooid. Ook de ruiten van twee politieauto’s, waaronder een hondenauto, werden vernield. Voor zover bekend raakte niemand gewond.
Dertig politieagenten
De hulpdiensten waren verrast door het geweld. Er werden vervolgens onderling afspraken gemaakt. Zo zou bij meldingen voor de brandweer of de ambulancedienst steeds een politie-eenheid meerijden ter bescherming van deze hulpverleners. Tevens werden enkele tientallen politieagenten naar Vlissingen gedirigeerd om de lokale agenten te ondersteunen. Vervolgens gingen ongeveer dertig politieagenten het middengebied in op zoek naar de onruststokers, die zich ondertussen in diverse groepen gesplitst hadden. Deze agenten gingen in normale politiekleding de wijk in. Indien nodig hadden de meeste van hen ook als mobiele eenheid ingezet kunnen worden. Vervolgens deden zich geen incidenten meer voor en was rond 3.20 uur de rust weergekeerd.
Aangifte
Op nieuwjaarsdag zal een start worden gemaakt om de balans op te maken. Benadeelden worden verzocht bij de politie aangifte te doen. Dit kan onder andere via Politie.nl (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen). Aangifte op het politiebureau kunt u doen, nadat u eerst telefonisch via 0900-8844 een afspraak hebt gemaakt.
Weet u meer over deze zinloze vernielingen en geweld?
De jaarwisseling hoort een smetteloos feest voor iedereen te zijn. Medewerkers van politie, brandweer en ambulance deden weer hun uiterste best om snel de juiste hulp te bieden waar dat nodig was. Zinloze vernielingen en het geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners worden niet getolereerd. De politie stelt dan ook een nader onderzoek in naar de ongeregeldheden in het Vlissingse middengebied en is op zoek naar mensen, die meer over deze incidenten weten. Hebt u meer informatie of zelfs film- of foto-opnamen? Bel dan met de politie: 0900-8844. Of via het Politie WhatsApp nummer 06 - 1220 7006. Belt u liever anoniem: 0800-7000.
Mobiele Eenheid ingezet bij onrust in Dodewaard
Dodewaard - De politie heeft op 31 december rond 20.10 uur fors moeten optreden rond een vreugdevuur aan de Dalwagen in Dodewaard; bij dit optreden werd een 17-jarige jongen uit Dodewaard aangehouden.
Bij het vuur stonden tussen 50 en 70 jongeren die op een gegeven moment zwaar vuurwerk gooiden naar aanwezige politiemensen. Nadat geprobeerd is de boel rustig te krijgen, werd een groep Mobiele Eenheid ingezet. Zoals gebruikelijk werd iedereen gevorderd om te vertrekken. Toen dat niet gebeurde gingen de ME’ers op linie en werd de inmiddels geslonken groep verwijderd.
In deze groep bevond zich ook de jongen uit Dodewaard, waarvan de politiemensen hebben gezien dat deze zwaar vuurwerk gooide. Deze is aangehouden en meegenomen naar het bureau.
Aanhoudingen na onrust in Amersfoort
Amersfoort - In de nacht van 31 december op 1 januari werden diverse aanhoudingen verricht, toen politieagenten werden bekogeld met vuurwerk, na onrust die ontstaan was in de wijk De Koppel. Ook vond er onder andere een gewelddadige beroving plaats.
In de wijk de Koppel werd tijdens de jaarwisseling door meerdere politieagenten toezicht gehouden. Rond middernacht begonnen de ongeregeldheden. Diverse groepen jongeren bewogen zich door de wijk en omliggende wijken en de politie mengde zich tussen de groepen. Nadat in de Kruiskamp agenten werden bekogeld met lawinepijlen werd er ingegrepen door de Mobiele Eenheid en de Arrestatie Eenheid en werden uiteindelijk 48 personen aangehouden. Een agent raakte gewond in zijn gezicht door vuurwerk en moest ter behandeling naar een ziekenhuis.
Op oudjaarsavond, rond 20.30 uur, vond op de Vrouwenpolder een beroving met geweld plaats . Een groep jongens passeerde een jongen, die samen met vrienden op weg was naar een feest. Hierbij werd een tas uit zijn handen gerukt, waarna de verdachten wegrenden. Het slachtoffer ging erachteraan en werd vervolgens in elkaar geslagen door een van de jongens. De politie kwam ter plaatse, maar de verdachten waren er al met de tas vandoor gegaan. Agenten zochten nog in de omgeving, maar konden niemand aanhouden. Ambulancepersoneel ontfermde zich over het slachtoffer.
Vier agenten gewond bij aanhouding 16-jarige vandaal
Den Haag - Zaterdagavond 31 december hielden politieagenten op het Newtonplein een 16-jarige jongen uit Den Haag aan voor de vernieling van een prullenbak. Toen een groep van circa tien omstanders zich met de aanhouding bemoeiden en zich tegen de politie keerden, raakte hierbij vier agenten gewond. Een van hen werd met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De agenten deden aangifte van mishandeling. De recherche onderzoekt de zaak.
Omstreeks 23:20 uur zagen politieagenten in burger dat een man een prullenbak op het Newtonplein in brand stak. Vervolgens liep de verdachte samen met een andere man een supermarkt in. Korte tijd later verliet de verdachte, samen met nog drie personen, de supermarkt en werd hij aangehouden als verdachte van vernieling. Omstanders bemoeiden zich met de aanhouding, waardoor er een vechtpartij ontstond. Vier agenten kregen hierbij rake klappen. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.
Getuigen
De districtsrecherche Den Haag-West onderzoekt de mishandeling. Bent u getuige geweest van dit incident of heeft u informatie die hiermee te maken heeft? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Liever anoniem uw tip doorgeven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
Geweld tegen politiemensen of anderen met een publieke taak
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.
Agenten belaagd Riederlaan Rotterdam
Rotterdam - Ook dit jaar zagen velen de nieuwjaarsnacht als een vrijbrief om hulpdiensten aan te vallen. Een voorbeeld daarvan speelde zich af op de Rotterdamse Riederlaan. Twee agenten werden bekogeld met stenen en vuurwerk.
De twee geüniformeerde agenten werden kort na middernacht naar de Riederlaan geroepen. Er zou daar een brand zijn ter hoogte van de kruising met de Overijsselstraat. Dat bleek het geval.
Het was een zelfgestookt vuur. De agenten zagen hoe een aantal personen uit een groep van 25 een aanhangwagen op dat vuur reden. De agenten stapten uit en dat was kennelijk waar de groep op had gewacht. De hulpverleners werden direct met stenen bekogeld, en geraakt. Ook werd er vuurwerk in hun richting gegooid en afgeschoten. Dit kwam heel dicht bij hen tot ontploffing. Koud tien minuten in het nieuwe jaar moesten de twee al spoedassistentie oproepen door een groep zonder goede voornemens voor 2017.
Er kwam direct een groot aantal eenheden ter plaatse en de groep sloeg op de vlucht, maar een 19-jarige Rotterdammer, notoir overlastgever in de buurt werd aangehouden voor de belaging. De aanhangwagen, van buurtbewoners, ging in vlammen op.
Krispijn, Spangen en Zuid
Korte charges door de Mobiele Eenheid brachten ook (onder andere) in Dordrecht Krispijn, Rotterdam Spangen en in Rotterdam-Zuid weer orde onder groepen jongeren die vernielingen pleegden en vochten. De 1100 ingezette politiemedewerkers hadden al met al een drukke nacht samen met de vele andere hulpverleners in de eenheid en het land.
Korte charges door de Mobiele Eenheid brachten ook (onder andere) in Dordrecht Krispijn, Rotterdam Spangen en in Rotterdam-Zuid weer orde onder groepen jongeren die vernielingen pleegden en vochten. De 1100 ingezette politiemedewerkers hadden al met al een drukke nacht samen met de vele andere hulpverleners in de eenheid en het land.
Agenten bekogeld met vuurwerk
Zaandam - In de nacht van zaterdag 31 december op zondag 1 januari zijn politiemedewerkers aan de Wibautstraat bekogeld met zwaar (vermoedelijk illegaal) vuurwerk.
Drie jongens, van 14 en 15 jaar uit Zaandam en Wormerveer, zijn hiervoor aangehouden. Agenten stonden bij de afhandeling van een melding van twee vernielde auto’s. De jongens waren vuurwerk aan het afsteken, ze gooiden het richting de politie. Een deel van het vuurwerk ontplofte onder een dienstvoertuig. Een verdachte kon na een zoekactie in de omgeving worden aangehouden en de andere twee buiten heterdaad bij hun woningen.
Man gooit glas naar agenten
Goes - Afgelopen nacht heeft een 20-jarige man uit Goes na een vordering om de Grote Markt te verlaten, uit kwaadheid een glas naar agenten gegooid. Hij is aangehouden.
De agenten komen af op een conflict tussen twee personen dat zich omstreeks 04.45 uur afspeelt nabij de terrassen op de Grote Markt. Zij vorderen de mannen vanwege hun hinderlijke gedrag om het centrum te verlaten. De verdachte is het hier kennelijk niet mee eens een gooit een glas naar de agenten. Deze konden het projectiel door een snelle reactie net ontwijken, waardoor het vlak achter hen in gruzelementen valt. Hierop is de gooier aangehouden en overgebracht naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg. Hij zit nog vast. De agenten hebben aangifte gedaan van poging zware mishandeling.
Onacceptabel
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. De dader wordt waar nodig niet alleen strafrechtelijk maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Het beleid van het Openbaar Ministerie is erop gericht dat personen die geweld uiten in de richting van bijvoorbeeld politie- brandweer- en ambulancepersoneel, een hogere strafeis tegemoet kunnen zien.
Mishandeling van politieagent, verdachte aangehouden
Alkmaar - De politie hield in de nacht van zaterdag 31 december op zondag 1 januari een 19-jarige man uit Alkmaar aan wegens geweld tegen een politiemedewerker.
Dit gebeurde omstreeks 4 uur aan de Kajakstraat toen de agent een verdachte onder controle hield. De Alkmaarder sloeg de agent tegen zijn nek. Twee andere politiemedewerkers konden de verdachte aanhouden. Hij zit vast.
Stank voor dank
Raamsdonksveer - Een jongen, waar van gedacht werd dat hij onwel was, heeft zijn helpers op grove wijze beledigd. Hij is na een worsteling aangehouden.
Op zondag 1 januari 2017 om 6.30 uur werden politie en ambulance met spoed naar de Beatrixlaan gestuurd. Daar zou een jongen onwel zijn. De politie was als eerste ter plaatse en trof daar enkele mensen die een jongen ondersteunden. De jongen verloor constant zijn bewustzijn en de omstanders probeerden hem bij te houden. De agenten wilden de jongen ook eerste hulp bieden. Maar op het moment dat hij de agenten zag ging hij helemaal door het lint. Hij viel de agenten aan onderwijl beledigingen roepend: “kutwouten, kutwijven en kankerwouten”. De agenten moesten hem met twee man in bedwang houden. Een ambulancebroeder wilde zich over hem ontfermen maar ook hij werd beledigd: “ga weg met je kankerbril”. Na een volgende scheld kanonnade over de hoofden van de agenten heen werd de dronken 17-jarige inwoner van Raamsdonk aangehouden voor belediging.
Halt en excuses
Ook aan het bureau liet het gedrag van deze jongen flink te wensen over. Na overleg met justitie krijgt de jongen nog één kans om een strafblad te ontlopen. Hij wordt doorgestuurd naar Halt. Excuses naar zijn hulpverleners zou wel op zijn plaats zijn.
Toename geweld tegen politie en hulpverleners
Den Haag - Het aantal incidenten lag 6% lager dan vorig jaar en waren gemiddeld genomen minder ernstig van aard. Toch kijkt de politie met gemengde gevoelens terug op de afgelopen jaarwisseling. Het geweld tegen hulpverleners en andere mensen met een publieke taak nam namelijk wel toe.
De jaarwisseling van 2016-2017 kende minder incidenten dan het jaar 2015-2016. Vorig jaar werden 7.558 incidenten geregistreerd, afgelopen oud en nieuw was dat 7.114. Er was een kleine afname in ernstige incidenten, maar een toename in lichte incidenten. Wel steeg het aantal incidenten waarbij sprake was van hulpverlening aan instanties. Zo is bijvoorbeeld de assistentie bij brandweerinzet verdubbeld. Henk van Essen, plaatsvervangend korpschef, noemt dat zorgwekkend: ‘Het is onaanvaardbaar dat hulpverleners ieder jaar weer worden belemmerd bij hun werk. Deze mensen zijn er voor ieders veiligheid. Die hoor je met rust te laten. Ik vind het te bizar voor woorden dat je er blijkbaar genoegen in schept om brandweerlieden of andere hulpverleners te beletten andere mensen te helpen.'
Aanhoudingen
Het aantal aanhoudingen is met 2% licht gestegen ten opzichte van de vorige jaarwisseling. Dit betrof vooral de wat zwaardere categorieën. In 2015 werden 482 personen aangehouden, dit jaar waren het er met 492 iets meer.
Geweld tegen politie en werknemers met een publieke taak
Het aantal geweldsincidenten tegen politie en werknemers met een publieke taak is toegenomen. Het aandeel fysiek geweld nam gemiddeld af, maar verbaal geweld steeg. Er werd dit jaar in totaal 79 keer geweld gebruikt tegen agenten (vorig jaar was dat 59 keer) en ook het aantal incidenten tegen medewerkers met een publieke taak, zoals brandweerlieden, BOA’s van de gemeenten, ambulancepersoneel en beveiligers nam toe. Van Essen: ‘Die stijging baart ons allemaal grote zorgen. Het mag niet zo zijn dat de jaarwisseling wordt gezien als een vrijbrief om alle grenzen te buiten te gaan. We doen er als hulpdiensten alles aan om te zorgen voor veiligheid. Iedereen wil aan het eind van de nacht weer ongeschonden en met een goed gevoel naar huis. Dat geldt voor het publiek, maar ook voor alle hulpverleners die zich met ziel en zaligheid voor hun werk inzetten.'
Agent ernstig gewond
Eén politiemedewerker raakte zwaargewond bij een aanrijding in Den Haag. Deze agent ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. De leden van de mobiele eenheid die de plaats van het ongeluk afzetten voor de hulpverleners zijn door omstanders bekogeld met stenen en vuurwerk. Zij hoefden geen charge uit te voeren. ’Onze gedachten gaan uit naar de gewonde collega en zijn familie. Ook de betrokken agenten wil ik sterkte wensen. Zij hebben samen met het ambulancepersoneel onder moeilijke omstandigheden moeten vechten voor het leven van onze collega. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.’
Het eerste totaalbeeld, opgebouwd uit incidenten, aanhoudingen en geweld tegen politie en werknemers met een publieke taak, geeft de indruk dat de oudejaarsnacht vergelijkbaar is met vorig jaar.
De genoemde cijfers hebben betrekking op de periode van 31 december 2016 00.00 uur tot en met 1 januari 2017 08.00 uur.
Automobilist aangehouden na inrijden op agent
Arnhem - Agenten hebben zondagavond 1 januari op de A50, ter hoogte van de afslag Arnhem-Centrum, een 49-jarige automobilist uit Ede aangehouden nadat hij was ingereden op een agent die hem een stopteken had gegeven. De man wordt verdacht van poging tot doodslag.
Vanwege een aanrijding op de linker rijstrook was deze door Rijkswaterstraat ‘afgekruist’. Voor het verkeer dat op de rechter rijstrook reed gold een snelheidsbeperking. Omdat dit verkeer sneller reed dan was toegestaan, en om de veiligheid van hulpverleners te waarborgen, werd het verkeer door de agent met armgebaren gemaand om langzamer te rijden.
Automobilist negeerde stopteken
Een automobilist had de rode kruizen boven de weg genegeerd en reed toch op de linker rijstrook. Toen hij de agent zag wilde hij snel invoegen op de rechter rijstrook maar kreeg een stopteken met de bedoeling om de man te laten stoppen op de linker rijstrook en hem daar aan te spreken. De man negeerde het stopteken en reed, weliswaar met lage snelheid, tegen de agent aan. Die verloor daardoor zijn evenwicht en raakte daarbij licht gewond.
Aangehouden
Met behulp van een andere agent kon de man achter het stuur vandaag gehaald worden. Hij is op het politiebureau ingesloten. Zijn rijbewijs is ingevorderd en zijn auto is in beslag genomen.
Politiemensen gewond na agressie
Volendam - Voor een café aan de Meerzijde bleek zondagavond tegen middernacht onenigheid te zijn tussen meerdere personen. Aanleiding hiervoor bleek een incident tussen een taxichauffeur en de eigenaar van een café.
Omdat dit incident uit de hand dreigde te lopen en de nodige bedreigingen al waren geuit, probeerde de politie te bemiddelen. De politiemensen werden vervolgens uitgescholden, bedreigd, geschopt en geduwd door een 65-jarige Volendammer, die onder invloed van alcohol verkeerde. Toen de politie deze Volendammer wilde aanhouden, werden zij belaagd door een grote groep van agressieve mensen. Twee politiemensen raakten hierbij gewond.
De politie wendde gepast geweld aan, maar dit bleek op de betrokken groep mensen weinig effect te hebben. Een politiehond werd hierbij ingezet en samen met overige politiemensen wisten zij de groep in bedwang te krijgen.
De 65-jarige Volendammer werd aangehouden en ingesloten. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Agenten mishandeld na vernielingen
Heehugowaard - De politie hield zondagavond vier 17-jarige jongens uit Heerhugowaard aan wegens vernieling van auto’s en mishandeling.
Bij de meldkamercentralisten kwam melding binnen dat meerdere personen vernielingen aan het plegen waren aan auto’s. De jongens waren spiegels van auto’s aan het aftrappen. De melder achtervolgde de vernielers en belde vervolgens met de meldkamer. Agenten snelden naar de Cromhoutstraat en troffen in een tuin aan de Vosmaertlaan de groep jongens aan. Ze gedroegen zich zeer recalcitrant. Tijdens de aanhouding werd een van de politiemedewerkers in zijn gezicht geslagen en raakte gewond. Ook een andere politiemedewerker werd geslagen. De agenten hebben vervolgens gepast geweld moeten gebruiken om de verdachten onder controle te krijgen. Negen auto’s 9 bleken vernield.
Onderzoek naar jongeren die politie bekogelden
Vlissingen - De politie is een onderzoek gestart naar de reeks incidenten tijdens de jaarwisseling in het Vlissingse middengebied en roept mensen nogmaals op informatie en beelden aan de politie door te geven.
Voor de ongeregeldheden werden bewakingscamera’s vernield en hadden de jongemannen zich met gezichtsbescherming onherkenbaar gemaakt. Deze factoren bemoeilijken het rechercheonderzoek. De politie hoopt dat mensen daarom extra gemotiveerd zijn om mee te helpen deze zaak op te lossen.
Weet u meer over deze incidenten of heeft u beeldmateriaal?
De politie heeft al diverse reacties gehad van mensen, die beeldmateriaal hebben gegeven. Hebt u ook camerabeelden? Dan kunt u deze bestand(en) via onderstaand tipformulier uploaden. Uw informatie komt dan voor verder onderzoek bij de politie terecht. U kunt ook bellen met 0900-8844. Of via het Politie WhatsApp nummer 06 - 1220 7006. Belt u liever anoniem: 0800-7000.
Aangifte
Op 1 en 2 januari hebben al zeker tien mensen aangifte gedaan, onder andere van vernieling, brandstichting en poging tot zware mishandeling. De verwachting is dat nog meer aangiften zullen volgen.
Automobilist aangehouden na inrijden op agent
Arnhem - Agenten hebben zondagavond 1 januari op de A50, ter hoogte van de afslag Arnhem-Centrum, een 49-jarige automobilist uit Ede aangehouden nadat hij was ingereden op een agent die hem een stopteken had gegeven. De man wordt verdacht van poging tot doodslag.
Vanwege een aanrijding op de linker rijstrook was deze door Rijkswaterstraat ‘afgekruist’. Voor het verkeer dat op de rechter rijstrook reed gold een snelheidsbeperking. Omdat dit verkeer sneller reed dan was toegestaan, en om de veiligheid van hulpverleners te waarborgen, werd het verkeer door de agent met armgebaren gemaand om langzamer te rijden.
Automobilist negeerde stopteken
Een automobilist had de rode kruizen boven de weg genegeerd en reed toch op de linker rijstrook. Toen hij de agent zag wilde hij snel invoegen op de rechter rijstrook maar kreeg een stopteken met de bedoeling om de man te laten stoppen op de linker rijstrook en hem daar aan te spreken. De man negeerde het stopteken en reed, weliswaar met lage snelheid, tegen de agent aan. Die verloor daardoor zijn evenwicht en raakte daarbij licht gewond.
Aangehouden
Met behulp van een andere agent kon de man achter het stuur vandaag gehaald worden. Hij is op het politiebureau ingesloten. Zijn rijbewijs is ingevorderd en zijn auto is in beslag genomen.
Strafrechtelijk onderzoek na bekogelen agenten
Den Haag - Een rechercheteam van de politie Eenheid Den Haag start een onderzoek naar de personen die tijdens de nieuwjaarsnacht agenten bekogelden met vuurwerk en stenen terwijl deze bij de afzetting van de aanrijding op het Kaapseplein stonden. Het rechercheteam roept getuigen op zich te melden. Bij de aanrijding raakte een agent zwaargewond.
In tegenstelling tot het eerdere bericht over het incident, is de agent ter plaatse niet gereanimeerd. Wel verleenden zijn collega’s direct eerste hulp tot het moment dat ambulancepersoneel ter plaatse was en de hulpverlening overnam. De gewonde agent werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd en verblijft nog steeds in zorgelijke toestand op de intensive care.
Afzetting en bekogeling politie
Terwijl de hulpverlening aan de agent in volle gang was, werd het erg druk met omstanders op het Kaapseplein. Om voldoende ruimte te creëren voor de hulpdiensten en het verkeersongevallen onderzoek werd een ruime plaats delict afgezet. Terwijl het parate peloton bij het afzetlint stond (op ruime afstand van het incident zelf) om te voorkomen dat mensen de plaats delict zouden betreden, werden zij bekogeld met stenen en vuurwerk. Het parate peloton heeft, uit zelfbescherming, de helmen en schilden gepakt. Er is geen ME-charge uitgevoerd. Ook blijkt inmiddels uit onderzoek dat de agenten die de vrije werkruimte creëerden wel bekogeld zijn, maar dat er kon worden voorkomen dat de agenten en het ambulancepersoneel, die hulp verleenden aan de zwaar gewonde agent, gehinderd werden in hun werk.
Getuigenoproep
De situatie op dat moment liet het niet toe om direct actie te ondernemen en de betreffende personen aan te houden. Nieuwjaarsdag werd besloten om een rechercheonderzoek te starten om alsnog de verantwoordelijken te traceren. Het rechercheteam komt graag in contact met mensen die meer informatie of filmbeelden hebben van de personen die de agenten hebben bekogeld. Getuigen en mensen met informatie kunnen zich melden via nummer 0900-8844. Anoniem melden kan via nummer 0800-7000. Mensen met camerabeelden die voor het onderzoek van belang kunnen zijn, kunnen deze via deze link uploaden.
Bestuurster
De 27-jarige Haagse bestuurster van de betrokken auto, werd ter plaatse aangehouden. Zij is zondag 1 januari verhoord op het politiebureau en daarna heengezonden. Hoewel het onderzoek naar de exacte toedracht nog in volle gang is lijkt het, zoals het zich nu laat aanzien, geen sprake van opzet. Evenmin was de vrouw onder invloed terwijl zij de auto bestuurde.
Steun
De berichtgeving over het ongeval en het ernstige letsel van de agent en het feit dat de dienstdoende agenten ter plaatse werden bekogeld, maakt veel reacties los. Via social media krijgen de agent en zijn collega’s op team De Heemstraat, ontelbaar veel steunbetuigingen van betrokken burgers. Zowel de familie van de gewonde agent als zijn collega’s laten weten zich enorm gesteund te voelen door de vele hartverwarmende reacties.
Korpschef ‘Geweld met elkaar tegengaan’
Nederland - Wat een feest moet zijn, staat jaar in jaar uit in het teken van geweld en miljoenen euro’s schade. Korpschef Erik Akerboom is vooral woedend over het geweld dat opnieuw tegen politie en hulpverleners is gebruikt. ‘Wie hun taak ondermijnt, ondermijnt de samenleving’, stelt hij. Het is tijd voor een brede discussie over oud en nieuw.
Het totale aantal incidenten tijdens oud en nieuw lag zes procent lager dan vorig jaar. De feiten waren gemiddeld genomen ook iets minder ernstig van aard. Toch kijkt Akerboom met gemengde gevoelens terug op de afgelopen jaarwisseling. Het geweld tegen hulpverleners en andere mensen met een publieke taak nam namelijk wèl toe.
Jaarlijkse risicowedstrijd
Korpschef Erik Akerboom: ‘Elk jaar weer bereiden wij ons als korps voor op de risicowedstrijd die Oud en Nieuw heet. En hoewel het aantal incidenten dit jaar daalde, hoor je mij niet zeggen dat we op de goede weg zijn. Zolang onze collega’s worden bekogeld, zolang burgers hun auto in vlammen zien opgaan, zolang we nog miljoenen aan schade veroorzaken, zijn we niet op de goede weg.’
Hulpverleners onder vuur
Hij vindt het onbestaanbaar dat mensen zich onder invloed van alcohol en drugs tegen hulpverleners keren. ‘Hulpverleners verlaten nota bene hun gezin om ervoor te zorgen dat diezelfde mensen beschermd worden of hulp krijgen die ze nodig hebben. Ze redden levens, maar lopen zelf gevaar. Dat is de idiotie ten top.’
Maatregelen tegen geweld
Het korps trof al veel maatregelen rond deze vorm van geweld. Het zijn veel interne maatregelen, rond het melden van incidenten, het aanbieden van juridische ondersteuning en het verlenen van nazorg. Extern trad de Wet middelentest geweld in werking. Deze helpt ons om geweld na drank- en/of drugsgebruik effectiever aan te pakken.
Strafmaat
De maatschappelijke verontwaardiging over geweld tegen hulpverleners leidde verder tot de mogelijkheid voor rechters om in die gevallen een gevangenisstraf op te leggen die twee keer zo hoog ligt. Akerboom: ‘De minister laat op dit moment onderzoeken of deze strafverzwaring afgelopen jaar is toegepast. Ik zie daar nog te weinig effect van. Als je ziet dat de daders van de mishandeling van collega’s in Breda na twaalf dagen weer op straat stonden, dan vind ik dat lastig uit te leggen.’
Brede maatschappelijke discussie
‘De politie treedt op als het uit de hand loopt of dreigt te lopen. Natuurlijk hebben wij een rol in de aanpak van geweld. Maar als we de oorzaak aan willen pakken, draait het om opvoeden, om gezin, om normen en waarden en om elkaar durven aanspreken op gedrag dat niet door de beugel kan. We kunnen dit alleen samen een halt toeroepen. Wij hebben geen panklare oplossing, maar ik zal hierover zeker het gesprek aangaan met politiecollega’s, de minister, burgemeesters en het Openbaar Ministerie. En ik roep alle Nederlanders op om dit gesprek ook met elkaar te voeren.’
Spiraal doorbreken
Op Twitter sprak de korpschef zich ten slotte ook nog uit over zwaar vuurwerk. ‘We zien steeds zwaarder knalvuurwerk in omloop komen. Schades worden omvangrijker en letsel neemt toe. Daarbij maakt de combinatie met alcohol en drugs het extra gevaarlijk. Voor burgers en voor agenten en andere hulpverleners. Elk jaar rond deze tijd roepen we dat het moet stoppen. En daarna lijken we over te gaan tot de orde van de dag. Een goede eerste stap zou zijn om de legale verkoop te beperken tot siervuurwerk. Maar er is meer nodig om de spiraal te doorbreken. We gaan onze aanpak tegen het licht houden en waar mogelijk verbeteren. Oud en nieuw moet weer een feest worden, ook voor hulpverleners.’
Posted in: Binnenland,Nieuws
0 reacties:
Een reactie posten