Aangepast zoeken

vrijdag 27 januari 2017

Drastisch tekort aan geschikte huurwoningen

Er is een drastisch tekort is aan sociale huurwoningen, met name voor mensen met een middeninkomen. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuwe publicatie. Het PLB adviseert het kabinet daarom ook een nieuwe weg in te slaan, waarbij het bouwen van nieuwe woningen voorop staat.

Blok al in 2014 op de hoogte

“Het is niet de eerste keer dat een belangrijke instantie het kabinet waarschuwt voor een groot tekort aan geschikte woningen”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO. “In 2014 gaf de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) ook al aan dat er toen al een tekort was van 40.000 geschikte seniorenwoningen. En dat dit tekort de komende vijf jaar zou oplopen tot 100.000 in 2020. En wat heeft het kabinet en in het bijzonder verantwoordelijk minister Blok hieraan gedaan?”

Ministeries niet op één lijn


Tot 2040 neemt het aantal huishoudens met een miljoen toe. Den Haan: “Er blijven meer senioren thuis wonen, die in veel gevallen een eenpersoonshuishouden voeren. We hebben al vaker gezegd: het ministerie van Volksgezondheid en Wonen staan lijnrecht tegenover elkaar in plaats van dat ze samenwerken. De overheid kan wel willen dat iedereen langer zelfstandig thuis woont, maar de uitvoering ervan moet wel mogelijk zijn doordat er genoeg beschikbare woningen zijn voor alle doelgroepen. Het wordt écht tijd dat gebouwd gaat worden, maar ook dat er rekening gehouden wordt senioren die langer thuis blijven wonen.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws