Aangepast zoeken

maandag 16 januari 2017

DeScorpio's Column: De Lift

Met twee tassen vol boodschappen in mijn linkerhand stond ik in de deuropening. Mijn rechterhand op de deurklink. Ik had door kunnen lopen, maar dat zou hoogst onbeleefd zijn, vond ik zelf. Er kwamen namelijk drie mensen achter mij aan gelopen, waarvan de achterste twee wat slecht ter been leken. De mensen waren wat op leeftijd, als ik moest schatten zou ik zeggen dat ze de 70 ruim waren gepasseerd. Ze sjokten en schuifelden wat, die twee oude besjes. Voor hen liep een jonge, ferme knaap met een tatoeage op zijn hand en een petje op het hoofd.  Ik hield de deur niet voor hém open, natuurlijk. Hij kon de zware deur zelf wel open krijgen. Maar hij liep voor de bejaarde meneer en mevrouw. Als ik het zo inschatte, zouden zij het wel fijn vinden wanneer iemand de deur voor hen open hield.
De jongeman liep langs mij en zei opgewekt: “Dankjewel!”
De oudere dame keek me niet aan, schuifelde langs me en vergat me te bedanken.
De oudere heer keek me wel aan.
Ik trakteerde hem op een welgemeende, vriendelijke glimlach.
Hij bleef me aan kijken, maar er zat geen vriendelijkheid in zijn gezicht.
Zijn ogen keken mij beschuldigend aan en zijn mondhoeken bleven stug naar beneden gekruld.
Er kwam geen bedankje.
Met een zucht liet ik de zware deur achter mij dicht vallen en liep achter het drietal aan.
Het knopje voor de lift was al ingedrukt, we hoefden alleen nog maar te wachten.
Een beetje beledigd en teleurgesteld staarde ik naar de liftdeur.

De lift arriveerde en de knul met de pet hield de deur open voor de oude mensjes en mij.
Schuifelend, rochelend en grommend bewogen de meneer en mevrouw langs hem. De mevrouw keek hem niet aan. De meneer keek alleen maar naar de tatoeage van de vriendelijke jongen.
Weer geen bedankje.
Ik stapte de lift binnen, glimlachte en zei: “Dankje!”
De jongen stapte uit op de vierde etage en groette mij met een knikje.
“Fijne avond”, zei ik nu overdreven vriendelijk.
Met een vergelijkbare toon wenste hij mij hetzelfde toe.
De mensen op leeftijd hielden de kaken stijf op elkaar geklemd.
De lift kwam weer in beweging.
Op de zesde etage stapten de mensen uit.
Althans, dat probeerden ze.
De liftdeur ging nogal moeilijk open en de mevrouw kreeg het niet voor elkaar. Haar man, slecht ter been, had wat tijd nodig om naar de liftdeur te schuifelen. Ik ben de kwaadste niet, dus gaf ik de liftdeur een duw en hield het zware ding voor hen open.
Ze slenterden langs, keken niet op of om en liepen door.
“Fijne avond”, zei ik nogmaals.
Geen reactie.
Geen bedankje.

Thuis nam ik drie welgemeende, warme knuffels in ontvangst en zette ik de boodschappen keurig in de keuken.
Ik stelde mezelf de vraag: “Hoe zit het eigenlijk met de manieren van de jeugd van tegenwoordig?”
Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Mijn vriendin propte een halfje bruin in de vriezer en bedankte me voor het boodschappen doen. Ze had zelf een drukke dag gehad en was er niet aan toe gekomen. Ik keek naar de stapel opgevouwde was, de schone keuken en de gezeemde ramen.
“Bedankt dat je zo’n bikkel bent”, kaatste ik grinnikend terug.
Ze lachte en liet haar spierballen gekscherend zien.
Haar zoontje huppelde de keuken in en vroeg of hij z’n handen even mocht wassen.
Ik deed een stap opzij, zodat hij bij het aanrecht en de fles Incredible Hulk-zeep kon.
“Dankjewel Lou!”, gilde het enthousiaste aapje in m’n oor.
Glimlachend liep ik de huiskamer in, zag dat m’n dochter de tafel had gedekt en gaf haar een complimentje.
“Wat zie je er mooi uit”, vertelde ik haar.
“Dankje!”, zei de 13-jarige puber opgewekt.
Misschien is de jeugd van tegenwoordig zo slecht nog niet.
Misschien hebben sociale vaardigheden niet zo veel te maken met leeftijd.
Misschien zijn niet alle mensen met tatoeages criminelen en asocialen.
Misschien zijn niet alle bejaarden lief en knuffelbaar.
Misschien zijn niet alle pubers onbeleefd en onaangepast.
Misschien kom ik het bejaarde stel morgen wel weer tegen bij de lift.
Zeker weten dat ik de deur weer voor hen open houd.Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws