Aangepast zoeken

maandag 19 december 2016

Verdachten van Goudse Top60 aangehouden wegens inbraken

Gouda - De politie heeft afgelopen week zes verdachten van woninginbraak aangehouden. Dinsdag 13 december werd een 21-jarige man uit Gouda aangehouden op verdenking van het plegen van meerdere bedrijfsinbraken en woninginbraken. De verdachte maakt deel uit van de Goudse Top60 lijst. Donderdag 15 december werd ook een 21-jarige plaatsgenoot aangehouden op verdenking van inbraak in een woningen.

De politie was een onderzoek gestart naar diverse inbraken in Gouda, maar ook naar een aantal inbraken elders in het land waarbij de verdachten van de Goudse Top60 in beeld kwamen. De Gouwenaren worden verdacht van 15 bedrijfs- en woninginbraken gepleegd in Gouda en nog tal van andere plaatsen van Appelscha tot Roermond.

Afgelopen weekend werden er nog vier personen gearresteerd. Een van hen komt ook voor op de Goudse Top60 lijst.

Zeventien verdachten

Het politieteam Gouda heeft als prioriteit het aantal woninginbraken terug te dringen en verdachten aan te houden en voor de rechter te brengen. Afgelopen twee maanden wist zij al zeventien verdachten aan te houden. Alle verdachten zijn afkomstig uit Gouda. Een aantal van hen werd aangehouden vanwege het uitzitten van een nog openstaande celstraf. In hun contacten op straat merken agenten dat de aanhoudingen ook daar zijn opgevallen.

De politie doet nog onderzoek naar andere verdachten van inbraken en heeft al enkelen in beeld! Met extra inzet in het onderzoek verwacht zij deze verdachten ook snel aan te kunnen houden. Deze verdachten zullen worden opgenomen in de Goudse Top60 lijst. De Hotspots van woninginbraken in Gouda zijn de wijken Goverwelle, Plaswijck en Bloemendaal.

Buurtsurveillances

In enkele wijken worden door deelnemers van WhatsAppgroepen steeds meer buurtsurveillances gelopen om verdachte situaties te melden aan de politie. Bewoners die zich willen aansluiten bij een WhatsAppgroep kunnen contact op nemen met de gemeente of met de beheerder van de lokale WhatsAppgroepen.

Getuigen die informatie hebben over woninginbrekers kunnen zich melden bij de politie in Gouda via 0900 – 8844 of anoniem via 0800 – 7000.

Aanpak Top60

De Goudse Top60 aanpak richt zich op de vaak jonge criminelen, die verantwoordelijk zijn voor de meeste inbraken en andere High Impact Crimes. De Top60 aanpak beoogt om, in de meest hardnekkige dossiers van criminele personen in Gouda een doorbraak in het gedrag van de dader te bewerkstelligen. Dit gebeurt door middel van een combinatie van ‘lik-op-stuk’, toegesneden zorg en instroombeperking. In de Top60 aanpak werken diverse partners samen.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws