Aangepast zoeken

donderdag 22 december 2016

Oudere betaalt te vaak meer premie

Verschillende zorgverzekeraars hanteren een leeftijdsafhankelijke premie bij één of meer van hun aanvullende verzekeringen. Dat meldt de Consumentenbond woensdag. 'Vaak geldt dat hoe ouder de verzekerde is, hoe meer geld moet worden betaald voor een polis. Van de 41 onderzochte zorgverzekeraars hanteren 14 een leeftijdsafhankelijke premie op een of meerdere aanvullende pakketten, zo is te lezen in De Telegraaf

Tegen leeftijdsdiscriminatie. Altijd. 

ANBO vindt dat leeftijd nooit een criterium mag zijn. Liane den Haan, directeur-bestuurder: "We zetten ons al jaren in voor duidelijke regels die discriminatie op leeftijd verbieden. Leden klagen bijvoorbeeld over het weigeren van een lening. Bij het afsluiten wordt niet gekeken naar de draagkracht of de waarde van een woning, maar alléén naar leeftijd. Ook het onderscheid bij autoverzekeringen is ons een doorn in het oog. Verzekeraars baseren zich namelijk op de aanname dat ouderen meer schade veroorzaken, terwijl dat helemaal niet zo is. Hoe ouder je bent, hoe moeilijker het wordt om over te stappen naar een andere verzekering. Of je moet meer premie betalen. Ons advies is daarom: zeg niet zomaar iets op en controleer eerst of je ergens anders geaccepteerd wordt.

Europese richtlijnen


Er ligt al jaren een EU-richtlijn tegen leeftijdsdiscriminatie bij de levering van goederen en diensten. Waarom is Europa al sinds 2008 bezig met het vaststellen van die richtlijn? Nu wordt de ‘leeftijdsdiscriminatie’ bij goederen en diensten gezien als gerechtvaardigd onderscheid, omdat er geen wettelijke regeling is. Dat is echt de boel op z’n kop zetten. ANBO heeft het kabinet opgeroepen voor Nederland alvast de wetgeving aan te passen. Het is de hoogste tijd dat die richtlijn omgezet wordt in echte regels om aan deze ongelijkheid een eind te maken", aldus Den Haan.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws