Aangepast zoeken

donderdag 15 december 2016

OM eist jeugddetenties en twee keer een PIJ-maatregel in zaak gewelddadige overval Zoetermeer

Drie verdachten van het plegen van een gewelddadige woningoverval en wederrechtelijke vrijheidsberoving in Zoetermeer, moesten op woensdag 14 en donderdag 15 december voor de kinderrechter verschijnen. Het gaat om een inmiddels 17-jarige, 18-jarige en 19-jarige man. Het OM gaat uit van een nauwe en bewuste samenwerkingen tussen de drie verdachten. Ook een vierde verdachte in deze zaak die als medeplichtig wordt gezien omdat zij informatie gaf aan één van de verdachten moest voor de rechter verschijnen. Het OM houdt de drie hoofdverdachten ook verantwoordelijk voor drie eerder gepleegde woninginbraken.

Strafeisen
Tegen de 19-jarige eiste het OM 24 maanden jeugddetentie waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar onder verschillende bijzondere voorwaarden waaronder intensieve behandeling, begeleiding en elektronisch toezicht.
Tegen de 18-jarige verdachte eiste het OM de oplegging van een PIJ-maatregel en daarnaast 12 maanden jeugddetentie.


Tegen de 17-jarige jongen werd eveneens de oplegging van een PIJ-maatregel geëist en 15 maanden jeugddetentie. Wat betreft het OM moeten alle verdachten gezamenlijk een schadevergoeding van €24.741,60 betalen aan het slachtoffer van de woningoverval.  


Tegen de vierde verdachte, een inmiddels 17-jarige, eiste het OM een werkstraf van 80 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd 2 jaar.


De woningoverval
De woningoverval vond plaats op 25 februari 2016. Een moeder was met haar 7-jarige dochter  alleen thuis. Toen de bel om 20.10 uur ging, deed zij open en vervolgens drongen drie mannen het huis binnen. De moeder werd geduwd en viel op de grond. Zij moest samen met haar dochter op de ouderlijke slaapkamer gaan zitten en één overvaller bleef bij hen, terwijl de twee andere mannen op zoek gingen naar waardevolle spullen. Aan het eind van de overval werd het 7-jarige meisje op haar slaapkamer vastgebonden en werd de moeder, terwijl zij ook was vastgebonden en haar hoofd was bedekt, mishandeld tot zij het bewustzijn verloor. De daders gingen ervandoor met veel geld, sieraden en horloges. Toen het slachtoffer bijkwam, waarschuwde zij haar moeder die de politie kon alarmeren. De woningoverval heeft bij elkaar ruim 45 minuten geduurd.


De hoofdverdachten
De drie hoofdverdachten kwamen in beeld nadat twee helers werden betrapt toen zij online een deel van de buit van de woningoverval aanboden. De verklaring van één van hen bracht de politie tezamen met andere uitkomsten van het onderzoek bij de drie hoofdverdachten. Alle drie de verdachten hebben de woningoverval bekend.


Ter zitting vertelden de officieren van justitie dat de 17-jarige jongen in eerste instantie een sleutel van de woning had willen stelen om binnen te dringen en waardevolle spullen te stelen. Hij zag op de avond van de overval op Snapchat een bericht van de oudste dochter van het slachtoffer, waarin zij schreef die avond met haar vader naar een voetbalwedstrijd te gaan. De 17-jarige ging bij het huis kijken of er iemand thuis was en toen hij de moeder zag, bedacht hij om een overval te plegen in plaats van een  inbraak met een gestolen sleutel. Met de twee andere verdachten werd de overval voorbesproken: ze zouden handschoenen, gezichtsvermomming en tassen meenemen en de taken werden verdeeld.

Het OM acht bewezen dat de 18-jarige verdachte fors fysiek geweld tegen het slachtoffer heeft gebruikt. Hij bekent geweld te hebben gebruikt, maar zegt dat dit minder is dan de aangeefster zegt en dat er ook door een medeverdachte geweldshandelingen zijn verricht. Hij wilde, naar eigen zeggen, haar niet verwonden, maar alleen bewusteloos slaan, zodat zij de politie niet kon waarschuwen. Het OM gaat wat betreft de mate van het geweld uit van de verklaringen van het slachtoffer omdat deze consistent zijn en het OM deze betrouwbaar acht. Ook het letsel van het slachtoffer ondersteunt haar verklaring, zo blijkt uit het NFI-rapport. 

Tijdens de overval bond de 17-jarige jongen het 7-jarige meisje op haar kamer vast. De 19-jarige verdachte heeft hoofdzakelijk de woning doorzocht en de buit verzameld. De officier van justitie acht hen wel ook beiden verantwoordelijk voor alle gepleegde geweldshandelingen.


Drie woninginbraken met gestolen sleutel
Naast de gewelddadige overval en de wederrechtelijke vrijheidsberoving, hebben deze drie verdachten zich aan meer strafbare schuldig gemaakt volgens het OM. Uit het onderzoek naar hen bleek dat zij van drie woninginbraken verdacht kunnen worden, gepleegd  met sleutels die de 17-jarige jongen gesloten had van leeftijdsgenoten. Uit onderzoek aan de inbeslaggenomen telefoons bleek dat de drie verdachten het uitgebreid over de inbraken hadden. Zij hadden er samen lol in dat ze in de drie woningen een enorme ravage hadden aangericht. De officier van justitie merkte ter zitting nog op dat het verbazingwekkend is dat de jongens een groot deel van de buit van de woninginbraken en woningoverval meteen weer weggooiden omdat het te riskante of slecht verkoopbare handel zou zijn.


Ernst van de feiten
De officier van justitie benoemde ter zitting de ernst van de feiten. Tijdens de woningoverval is fors geweld gebruikt. Het feit dat moeder en dochter werden gescheiden tijdens de overval en apart van elkaar werden vastgebonden, was voor hen beiden traumatisch. De overvallers dachten niet aan de slachtoffers, maar waren alleen uit op eigen gewin. De overval zorgde in de buurt voor veel onrust. Zulke ernstige strafbare feiten zorgen voor gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Ook de woninginbraken hebben bij de slachtoffers voor sterke gevoelens van onveiligheid gezorgd. Het OM rekent de verdachten dit alles aan. Zij vindt daarom een lange celstraf in een jeugdgevangenis en voor de 17- en 18-jarige daarnaast ook nog de PIJ-maatregel passend zodat zij na hun straf nog langdurig en intensief behandeld kunnen worden voor de bij hen vastgestelde persoonlijkheidsproblematiek om herhaling van dit soort feiten in de toekomst te voorkomen.


De rechter doet op 29 december uitspraak. Vijf andere verdachten in deze zaak moeten begin 2017 voor de rechter komen. Zij worden verdacht van helings- of witwaspraktijken. Deze verdachten worden niet verdacht van betrokkenheid bij de overval.
(om.nl)

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws