Aangepast zoeken

maandag 12 december 2016

DeScorpio's Column: jeugdvantegenwoordig

Kinderen van alle leeftijden hebben tegenwoordig al een tablet tot hun beschikking waarop zijn spelletjes kunnen spelen en zo. Ik zeg ‘en zo’ omdat de kindertjes die tablet natuurlijk ook zouden kunnen gebruiken om het weerbericht te bekijken, de gordijnen dicht te doen, de krant te lezen, een make-up tutorial op Youtube te bekijken of hun Facebook status bijwerken. Over het algemeen doen aapjes van 6 dat niet, dus zitten ze er de hele tijd spelletjes op te spelen. Leuk voor die kindertjes, maar wij als grote mensen maken ons natuurlijk meteen zorgen over de hutten die gebouwd moeten worden, de voetballen die getrapt moeten worden en de cowboys en indianen die gespeeld moeten worden.

Zelf heb ik op deze plek mijn mening wel eens gegeven in een vurig relaas over boeken lezen en met speelgoed spelen (ja, zo’n oude man ben ik).

Toch ben ik van mening dat we in het kader van de vooruitgang niet zo moeten ouwehoeren. Ja, lezen en spelen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling. Maar we leven niet meer in 1903. Kinderen lopen nu eenmaal niet meer als randdebielen achter een tol aan en hoelahoepen is alleen nog maar interessant als die hoepel in de fik staat. Het is 2016. Over een paar weken zelfs 2017.
Met een tablet, computer en smartphone omgaan is een belangrijk deel geworden van onze dagelijkse bezigheden. De techniek zal over 20 jaar nog veel meer ontwikkeld zijn en stilstaan betekent achteruit lopen.
Dus voor de jongens en meisjes die vandaag 6 zijn is het heel normaal dat zij leren omgaan met digitale hulpmiddelen. Zouden we niet eens moeten stoppen om onze eigen jeugd te vergelijken met die van onze kids?

Ik persoonlijk heb een fantastische jeugd gehad. Bij mij geen zielige verhalen over armoede, knokken om te overleven en emotionele littekens. Mijn ouders waren niet rijk, maar ik kwam nooit iets tekort. Liefde, supertof speelgoed en elke dag een volle buik waren de normaalste zaken van de wereld voor mij. Ik realiseer mij dat ik daarmee veel geluk heb gehad. Dat er zat anderen zijn voor wie dit niet vanzelfsprekend was en is. Ik heb de kans gekregen mijn karakter, kennisniveau, sociale vaardigheden, fantasie, creativiteit en andere vaardigheden vrijuit te ontwikkelen, waar ik nu dagelijks de vruchten van pluk.
Dat is dan ook iets waar ik me ernstige zorgen over maak. De fantasie bij kinderen in deze tijd. Wordt die niet veel minder geprikkeld dan die van mij, 30 jaar geleden?
Mensen die vóór de wisseling van het millennium zijn opgegroeid leefden veel meer in een wereld waarin hun fantasie essentieel was voor het dagelijks vermaak.
Toch? Of….

Even goed nadenken en niet zo in je eigen stugge gedachtenpatroon blijven hangen, Lou.

Mijn baby-aapje van 6 heeft van Sint Nicolaas heel veel speelgoed gekregen wat niets met de digitale wereld te maken heeft. Hij heeft sinds 5 December niet naar de Playstation controller, de tablet en de televisie omgekeken! Hij heeft het veel te druk met spelen! Batman, Ninja Turtles, Captain America en allerlei andere actiefiguurtjes beleven bij mij thuis avontuur na avontuur. Met de fantasie blijkt niets mis te zijn! Wat nog fijner is, is dat hij uit zichzelf kiest voor het ‘ouderwetse’ speelgoed. Natuurlijk vindt hij het ook prachtig om hele Minecraft-steden te bouwen, dat is niet het punt.
Het punt is dat zijn fantasie evenveel geprikkeld wordt dan het mijne, 30 jaar geleden. Het gebeurt alleen ánders. Hij zal op gaan groeien met andere vaardigheden, andere zwaktes, andere interesses dan ik. Hoera! We zijn allemaal uniek!

Uiteindelijk is het voor mij belangrijk dat kinderen niets tekort komen. Mijn kinderen, maar ook de kinderen van de buurvrouw.
Wat is mijn definitie van niets tekort komen?
Ze moeten opgroeien in een veilige omgeving, (spelenderwijs) leren over het leven, regels leren volgen, goed te eten krijgen, leren omgaan met andere kinderen en grote mensen, genoeg slapen, ruimte krijgen om hun eigen karakter en mening te ontwikkelen en gestimuleerd worden om van hun leventjes te genieten.

Dat mijn mening afwijkt van die van anderen, dat weet ik. Uiteindelijk voeden we onze kinderen allemaal op onze eigen manier op. We hoeven daar geen cursussen voor te volgen. Dat hoefde immers de afgelopen 10.000 jaar ook niet en het menselijk ras is best ver gekomen zonder het advies van betweters.
Toch voeden we onze kinderen vandaag de dag heel anders op dan 10.000 jaar geleden. Gelukkig maar! Want de wereld is heel anders geworden. Wwij hebben ons gedrag daarop aangepast.

Laten we dat blijven doen. Nadenken en proberen onze kinderen zo goed mogelijk op te voeden.
Dan horen we over 30 jaar wel van hen zelf of ze tevreden zijn.
Mijn vader en moeder hebben het uitstekend gedaan, vind ik zelf! Bedankt daarvoor! Ik hoop dat mijn kids hetzelfde over mij zullen zeggen.
Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws