Aangepast zoeken

maandag 19 december 2016

DeScorpio's column: Behandel iedereen zoals ik zelf behandeld zou willen worden

Muzikanten gaan heel anders met elkaar om dan ‘gewone mensen’. Twintig jaar geleden verbaasde me dat, maar na een tijdje begin je er aan te wennen. Wanneer je je als muzikant tussen andere muzikanten begeeft, krijg je respect en wordt je behandeld als een gelijke, zelfs wanneer je er niets van bakt. Een beginnend muzikant, met weinig ervaring en vaardigheden die nog moeten worden ontplooid, zal toch respect krijgen van een doorgewinterd bühne beest. Een geoefend pianist kijkt niet neer op een beginnende saxofonist, juist omdat muzikanten weten dat iedereen ergens moet beginnen. Er is altijd een periode van leren, van een instrument onder de knie krijgen. De passie waarmee we dat doen en de toewijding en energie die we erin stoppen wordt gewaardeerd. Ik heb in de tijd dat ik er geen reet van kon muzikanten ontmoet die hun strepen dubbel en dwars verdiend hadden. Echte muzikanten, niet de kapot geproduceerde modepopjes. Die echte muzikanten behandelden mij als een volwaardig lid van de muzikanten gemeenschap, hoewel ik mij nog nooit had bewezen. Dat was niet nodig! Ik kwam terecht in een warm bad, een gemeenschap die met één been buiten de maatschappij functioneerde.
Na een tijdje wen je daar aan en krijg je een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Nu Shagging Ponies een vakantie heeft genomen en wij allemaal even de tijd nemen om wat zaken in onze respectievelijke privélevens te  fixen, kom ik er achter dat de ‘gewone mensen’ nog heel veel kunnen leren van dat ongeschoren langharige tuig.
Natuurlijk, in het echte leven moet je respect verdienen, niets is gratis.
Maar er is een groot verschil tussen je strepen nog moeten halen en behandeld worden als een stuk stront. Wij beoordelen elkaar op uiterlijk, huidskleur, religie, afkomst, geslacht, beroep, kledingkeuze, leeftijd, opleiding en zelfs op geboorteplaats.
Hoe vaak worden we nu beoordeeld op iets dat er toe doet? Gedrag, intentie, medeleven, hulpvaardigheid, levenservaring, sociale vaardigheden, intelligentie, werklust, potentie of gewoon onze daden.

Op de snelweg gedragen mensen zich als barbaren. Ritsen wordt niet begrepen, men laat elkaar er maar niet tussen, er wordt naar ongelukken gekeken, onnodig links gereden, bumper gekleefd en men snijd elkaar af. Dit horkerige gedrag leidt tot files en ongelukken. Sommige mensen zitten te vloeken en te tieren achter hun stuur, treiteren andere weggebruikers en maken obscene gebaren. Ik volg die herrieschoppers altijd naar huis als ik geen haast heb.
Dat vind ik leuk.
Want zodra ze hun auto geparkeerd hebben en chagrijnig naar hun voordeur sjokken zijn ze niet meer de stoere bink die ze achter het stuur dachten te zijn. Dan zijn het plotseling kalende, dikke mannetjes van middelbare leeftijd, die elke avond ruzie hebben met hun vrouw, opstandige pubers moeten opvoeden en ’s nachts niet kunnen slapen vanwege de zorgen en werk gerelateerde stress..  Ik schets maar even een profieltje.
Dit soort heren schrikken zich een ongeluk als ze met hun rijgedrag worden geconfronteerd door de persoon die ze hebben afgesneden en waarnaar ze hun middelvinger opstaken.
Een zielig en angstige verontschuldiging is meestal het gevolg. Slechts een enkeling houdt de recalcitrante houding aan en gaat verder met ruzie zoeken. Die win ik meestal wel op argumenten.Slaan en vechten vind ik niet nodig. Dat is voor mensen die hun problemen niet met woorden kunnen oplossen. Van je afbijten kan heus zonder geweld, hoor!
In het bedrijfsleven behandelen de mensen in de ‘hogere posities’ het werkvolk vaak als stront.
Dat heb ik nooit zo goed begrepen. Degene die de WC staat te boenen werkt toch minstens hard als degene die het toiletpapier inkoopt? Natuurlijk draagt het afdelingshoofd van een callcenter meer verantwoordelijkheid dan dat meisje van 18 die krantenabonnementjes zit te verkopen, maar dat betekent toch niet dat hij als persoon meer waarde heeft dan zij?
De directeur van de bank zou nergens zijn zonder zijn hypotheekadviseurs, baliemedewerkers, kantoorpikkies, receptionistes en secretaresses.


En toch behandelen veel mensen in onze maatschappij elkaar alsof zij beter zijn dan de ander. Toch wordt er op bepaalde types mensen neergekeken. Toch hebben de witte boorden het idee dat zij meer waard zijn dan de serveersters en de schoonmakers. Maar waarom?
Je bent niet je werk, je bent je gedrag!

Steeds wanneer ik in een situatie terecht kom waarin mensen mij met de nek aankijken, me onderschatten, me beoordelen of me behandelen als minderwaardig, denk ik aan wie ik ben.
Ik ben de man die steeds weer op dat podium staat, het applaus en euforisch gejuich in ontvangst neemt van de blaaskaken die me vanmiddag nog onbeleefd te woord hebben gestaan omdat ik geen stropdas droeg. Ik ben de man die elke avond in bed kruipt met een bloedmooi ondergoed- en naaktmodel. Ik ben de man met de mooiste, slimste, grappigste en stoerste dochter van het Westelijk halfrond. Ik ben de man met een groep vrienden die voor me door het vuur zouden gaan, wat overigens wederzijds is. Ik ben de man die zijn rekeningen altijd op tijd betaalt en mensen met respect behandelt. Ik ben de man die niet doorrijdt wanneer een oudere heer in een rolstoel de weg probeert over te steken.
Maken al die dingen mij een beter persoon? Ik denk van niet. We zijn allemaal goed en hebben allemaal de potentie om goede dingen te doen.

Weet je wat? Ik ga de wereld niet proberen te verbeteren.
Iedereen die zich als een lul wil gedragen moet dat lekker doen. Negeer die cassiére maar als ze je een goedemorgen wenst. Gooi je geld maar respectloos op de toonbank neer.
De mensen die je zo aan het behandelen bent weten wie zij zijn, ze weten dat ze niet voor iemand anders onder doen.
Ze weten dat morgen alles anders kan zijn.

De jongen die vandaag de straat staat schoon te vegen kan morgen een leven redden, een hit scoren, een bestseller schrijven, de zombie Apocalyps afwenden of de uitvinding van de eeuw doen.


Ik verheug me alvast op een betere toekomst.
In de tussentijd behandel ik iedereen zoals ik zelf behandeld zou willen worden.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws