Aangepast zoeken

maandag 12 december 2016

Besluit over de Holland Outlet Mall uitgesteld tot januari 2017: HOM kost Zoetermeer nu al een half miljoen

Het besluit over de Holland Outlet Mall wordt uitgesteld. Volgens planning zou aanstaande maandag de oordeelvormende commissievergadering plaatsvinden en maandag 19 december de besluitvorming. Afgelopen dinsdag, 6 december, bleek dat deze planning niet haalbaar is. Eén avond bleek te weinig voor de commissie om zich een goed beeld te vormen van de zaken die spelen rond de HOM. De beeldvormende vergadering krijgt dus nog een vervolg op maandag 12 december. De oordeelvorming en het besluit over de HOM worden uitgesteld tot in januari.

Wat Zoetermeer Vooruit betreft is dit uitstel niet nodig; Zoetermeer Vooruit is geen voorstander van een Holland Outlet Mall in deze vorm. Er zijn te grote financiële risico's aan verbonden en te veel onzekerheden om dit naar onze mening verantwoord door te zetten.

De beslissing, die nu dus uitgesteld is tot volgend jaar januari, gaat over de toestemming aan het college om verder te gaan met de ontwikkeling van het initiatief en dat betekent onderhandelen over een samenwerkingsovereenkomst met de initiatiefnemers (kosten € 560.000) en na het tekenen van deze overeenkomst het opstarten van het onderhandelen over de realisatieovereenkomst, het starten van de ontwerpfase en het opstellen van een voorontwerp-bestemmingsplan voor de eerste fase HOM van 18.000 m2 (kosten € 1.700.000).

Met de overschrijding met € 180.000 van het eerste budget van € 310.000 dat beschikbaar was voor een viertal onderzoeken inclusief een samenspraaktraject in het achterhoofd, lijkt het geen goede zaak om zulke bedragen verder te spenderen. Er zijn op dit moment in Zoetermeer al vele miljoenenprojecten onder handen zoals de verbouwing van het stadhuis, de bouw van een nieuwe (top)sporthal, het realiseren van nieuwe ateliers en het beschikbaar stellen van een krediet voor het realiseren van de nieuwe huisvesting van het Stadsmuseum om er maar een paar te noemen. Om dan ook nog zoiets als de HOM in deze vorm op het lijstje te zetten gaat ons gewoon te ver.


We hebben al een half miljoen uitgegeven en het zal steeds moeilijker worden om ermee te stoppen omdat iedere volgende stap nog meer investering vraagt. Zoetermeer Vooruit heeft er te weinig vertrouwen in om hier achter te staan. We hopen op meer creatieve, alternatieve ideeën om het Stadshart een boost te geven, het Woonhart aantrekkelijker te maken en daarmee tegelijk de werkgelegenheid te bevorderen.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws