Aangepast zoeken

maandag 21 november 2016

Zoetermeerse Esther van der Burg, 7de keer Kampioen Ierse Dans

Afgelopen zaterdag is Esther van der Burg uit Zoetermeer voor de 7de keer op rij kampioen Ierse Dans geworden van Vaste land Europa en Azië.

Twee weken geleden al bewees ze haar goede vorm met de primeur als eerste danseres uit het vaste land van Europa zich als 7de te plaatsen tijdens de Open Ierse kampioenschappen in Belfast. Nog nooit is een danseres uit ‘Mainland Europe’ zo hoog geëindigd op het kwalitatief een na hoogste toernooi ter wereld. Alleen de Wereldkampioenschappen zijn nog lastiger. Twee dagen voor de wedstrijd had ze nog bij een oefening haar kleine teen uit de kom gedraaid. Na het nodige vlieg- en plakwerk bleek ze toch de 7de plaats in Belfast te kunnen bemachtigen en was ze meteen geplaatst voor de Wereldkampioenschappen die rond Pasen in 2017 in Dublin zullen worden gehouden.

Toch voelde ze de nodige druk toen ze klaar stond voor de eerste ronde van de Mainland Europe Championship in Wenen. De verwachtingen waren hoog en het was haar eer te na om daarin teleur te stellen. De dans, op zogenaamde ‘hard shoes’ voelde goed maar met een competitie van 64 danseressen die door een driekoppige jury worden beoordeeld blijft het altijd afwachten.

De tweede ronde liet echter geen twijfel. In de ‘light round’ vloog Esther ritmisch en lichtvoetig over het podium. De volle zaal wist dat ze deze ronde had gewonnen. Dat Esther een van de beste 20 dansers was die werden opgeroepen voor de derde en finale ronde was dan ook geen verrassing. 

In deze ronde danste Esther de ‘Kilkenny races’ op en bijna onnavolgbaar niveau. Toeschouwers stonden met tranen in de ogen te genieten van de dans. Groot applaus en kreten als ‘this was to die for’ vielen haar ten deel.

Niemand was verbaasd dat Esther uiteindelijk alle ronden bleek te hebben gewonnen. Eensgezind hadden alle juryleden haar met 100 punten het maximale resultaat gegeven.
Nu eerst een paar weken haar voet laten herstellen en dan de voorbereiding in naar de Wereldkampioenschappen in Dublin.
 

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws