Aangepast zoeken

maandag 28 november 2016

Wat te doen bij zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid komt veel voor; meer dan de helft van de zwangere vrouwen krijgt er last van. De klachten van misselijkheid en braken beginnen voor de 9e week van de zwangerschap en verdwijnen meestal voor de 3e of 4e maand. De klachten kunnen verminderen door leefstijl- en dieetadviezen. In de NHG-standaard wordt ook het gebruik van gember (capsules van 250 mg 4 maal daags) genoemd als methode die verlichting kan geven. Medicatie is vaak niet nodig. Indien de leefstijl- en dieetmaatregelen onvoldoende effect hebben kan medicatie overwogen worden.


Welke geneesmiddelen zijn er tegen zwangerschapsmisselijkheid? De meest gebruikte middelen zijn: meclozine, meclozine in combinatie met pyridoxine, cyclizine en metoclopramide. Meclozine en cyclizine zijn vrij verkrijgbaar. Meclozine in combinatie met pyridoxine, en metoclopramide zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Ruime ervaring en wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er geen verhoogd risico is op aangeboren afwijkingen of andere nadelige effecten bij het kind bij gebruik van deze middelen in de zwangerschap. Met meclozine is in de praktijk de meeste ervaring, daarom heeft dit middel de voorkeur. Metoclopramide mag alleen kortdurend worden gebruikt (max. 5 dagen) omdat de patiënte bij langduriger gebruik meer risico loopt op extrapirimidale bijwerkingen (oncontroleerbare bewegingen; vaak van het hoofd of de nek).

De meest ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid, hyperemesis gravidarum, moet door een specialist behandeld worden. Het braken is dan zo ernstig dat het leidt tot gewichtsverlies en uitdroging.

Meer informatie over zwangerschapsmisselijkheid en braken. 

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws