Aangepast zoeken

dinsdag 8 november 2016

Slechts 22 gemeenten geven zorgbudget volledig uit

Van de 393 gemeenten in Nederland, hielden er 371 geld over van het budget dat ze van het rijk kregen voor thuishulp en jeugdzorg vorig jaar. Dat meldt het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur dinsdag op basis van onderzoek. Vorige week al meldde het CBS dat gemeenten gezamenlijk bijna 1,2 miljard euro overhielden over het jaar 2015. Gemeenten ontvingen 13,8 miljard euro voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg; over 2015 gaven ze 12,7 miljard euro uit. 

Maatwerk

ANBO heeft steeds gepleit voor maatwerk en is van mening dat er daadwerkelijk geld is om de kwaliteit van hulp en ondersteuning te verbeteren. "We horen signalen over torenhoge eigen bijdragen, het weigeren van woningaanpassingen, gebrek aan begeleiding naar een passende zorgwoning. De lijst klachten is eindeloos. We blijven het zeggen: er zijn gemeenten die het heel goed doen. Maar wanneer je zúlke absurde overschotten hebt, dan moet je stellen dat heel veel gemeenten met de pet naar hun takenpakket gooien", zo zei ANBO-bestuurder Liane den Haan vorige week al.

Waarschuwingen ANBO: stapeling van bewijs


Uit onderzoeken van ANBO bleek al eerder dat gemeenten de Wmo nog onvoldoende in de vingers hebben. Zo hanteren gemeenten veel te strenge criteria voor Wmo-ondersteuning bij woningaanpassingen. Den Haan: “ANBO heeft zelfs een eigen hulpfonds opgericht omdat gemeenten onvoldoende steun leveren.” Uit ander onderzoek bleek dat gemeenten onvoldoende communiceren over de Wmo-mogelijkheden. “Om nog maar niet te spreken van hulpbehoevenden die naar de rechter moeten stappen voor huishoudelijke hulp, terwijl er gemeenten zijn die Wmo-geld oppotten. Dat kan echt niet.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws