Aangepast zoeken

dinsdag 1 november 2016

Ruim driehonderd leerlingen ervaren de bouw

Leuk, nuttig en leerzaam. Dat vonden vorig jaar de meeste van de ruim 200 vmbo-leerlingen die kennis maakten met de bouw tijdens de doedagen van het Platform Bedrijfsvakopleidingen Haaglanden (PBVH). Of, om een meisje te citeren: “Nu weet ik zeker dat ik de bouw in ga”.

Een ook dit jaar zullen ze weer volop kunnen kennismaken met de verschillende beroepen in de bouw. Nu op maandag 7, dinsdag 8 en woensdag 9 november in de nieuwe werkplaats van Haagbouw aan de Zichtenburglaan in Den Haag.

De Schildersvakschool is op de doedagen actief, zodat de leerlingen kunnen (leren) behangen. Bij Installatiewerk en de BVMT gaan ze met elektronica en metaal aan de slag en Haagbouw verzorgt een timmerwerkstuk. Natuurlijk om mee naar huis te nemen!

Het zijn de tweedeklassers van de vmboscholen Den Haag (Roemer Visscher), Rijswijk (Stanislas en Van Vredenburch), Zoetermeer (Oranje Nassau en Stedelijk) en Voorburg (Corbulo) die dit jaar de doedagen in Den Haag bezoeken.

Opleiding voor jongens én meisjes
Haagbouw-directeur Olaf Polders is blij met de vele aanmeldingen: “We hebben de komende jaren heel veel nieuwe vaklui in de bouw nodig en dit zijn onze toekomstige vakmensen. Onze opleidingsbedrijven leiden jongens en meisjes op voor beroepen in de bouw, installatietechniek, schildersbranche en de metaal. De leerlingen komen meestal in dienst bij een opleidingsbedrijf en volgen de beroepsbegeleidende leerweg: vier dagen werken in een leerbedrijf (met salaris!) en één dag naar school.

Sectorkeuze
“Om de tweedeklassers te helpen bij hun sectorkeuze, organiseren we jaarlijks deze doedagen”, aldus Polders. “Zo kunnen de kinderen zien en voelen of de bouw iets voor hen is. Want als je het nog nooit gedaan hebt, weet je ook niet of je het leuk vindt. Voor sommige kinderen is het de bevestiging: ja, dit is wat ik wil gaan doen. Anderen hebben al besloten een andere richting te kiezen. Dat is ook prima, maar we hopen natuurlijk wel ze voor de techniek te behouden.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws