Aangepast zoeken

dinsdag 8 november 2016

Oproep: geen 'plascontracten' maar lange termijn-oplossingen

Niet de plascontracten of de afvinklijsten van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) moeten centraal staan tijdens de begrotingsbehandeling, maar de betaalbaarheid, toegankelijkheid, kwaliteit en eigen verantwoordelijkheid van burgers. Die oproep doet ANBO op de dag voor de begrotingsbehandeling aan de Tweede Kamer.

“De incidenten domineren de krantenkoppen en daarmee de politieke discussie", aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan. "De waan van de dag is steeds het allerbelangrijkst, maar daarmee ondermijn je het vertrouwen in de zorg en de inzet van duizenden professionals die er werken. Laat ik duidelijk zijn: iedereen heeft recht op goede zorg en waar zorg onder de maat is moet er ingegrepen worden. Maar de vraag naar zorg en ondersteuning neemt alleen maar toe. De inkt van de afgelopen hervorming is nog niet eens droog, en de grenzen van de houdbaarheid komen alweer in zicht. Het wordt tijd om een serieuze discussie te hebben over de lange termijn.”

Vroeger-was-alles-beter-gevoel over de zorg

De discussies over de zorg kenmerken zich door onduidelijkheid, incidentenpolitiek en een kostendiscussie die alle kanten op gaat. Proefballonnen worden wel opgelaten, zonder de nodige onderbouwing. Bovendien staat ‘de zorg’ er slecht op. Dat leidt tot onvrede; tot een vroeger-was-alles-beter-gevoel.

Den Haan: “De zorg is niet slecht. Het kwaliteitsniveau is hoog, de professionals goed opgeleid. Onze eerstelijnszorg is goed ontwikkeld, met goede spreiding en dichtheid. In de tweedelijnszorg worden complexe behandelingen uitgevoerd. Zowel in de cure als in de care is de zorg kundig en toegankelijk voor verreweg de meeste Nederlanders. Maar vooral de langdurige zorg kampt met hardnekkige imagoproblemen, die er ook nog eens toe leiden dat de sector geen aantrekkingskracht uitoefent op een nieuwe generatie verzorgenden, verpleegkundigen en artsen. We moeten trotser zijn op de zorg en er vanuit die visie aan werken dat de kwaliteit hoog blijft en dat het geheel voor ons allen betaalbaar en toegankelijk blijft. Nu nog Kamerleden die dat ook durven uitstralen.”

ANBO heeft de handschoen alvast opgepakt: deze week is het ‘Zorgweek’ in de media van ANBO en worden goede voorbeelden en de gedachten achter de huidige organisatie van zorg gedeeld. “Zo krijgen burgers misschien een iets beter beeld van de praktijk”, hoopt Den Haan.

Brief aan de Tweede Kamer

In een brief die ANBO eerder aan de Tweede Kamerleden stuurde stonden vijf onderwerpen die Den Haan wél op de agenda wil zien: de eigen betalingen en het plafond daarvan, hoe er maatwerk georganiseerd wordt in de langdurige zorg, zonder dat burgers last hebben van de verschillende ‘potjes’, hoe alle betrokken professionals en financiers langer zelfstandig wonen écht mogelijk gaan maken, de rol van preventie en het delen van verantwoordelijkheid tussen alle spelers, waaronder natuurlijk ook de burger.

Lees meer

Lees de blog die Liane den Haan op basis van haar brief aan de Tweede Kamer schreef voor Skipr.

De 'Zorgweek' startte gisteren, met een interview met Peggy van der Koelen, directeur van Vierstroom Hulp Thuis. De komende week volgt meer nieuws en achtergrond, met onder andere de Dordtse wethouder Karin Lambrechts en Wmo-consulent Iris Scheuerman. 

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws