Aangepast zoeken

dinsdag 1 november 2016

Laten we eens Vooruit kijken

Tijdens het eerste deel van het begrotingsdebat heeft Zoetermeer Vooruit aangegeven het tijd te vinden om de vele plannen die zijn onderzocht uit te gaan voeren maar tegelijkertijd zorgvuldiger met gemeenschapsgeld om te gaan en weglekken te voorkomen. Daarmee kan, volgens Zoetermeer Vooruit, geld worden gegenereerd. Het principe van goed ondernemerschap is op z’n plaats. “Ook als gemeente kunnen we iedere euro maar één keer uitgeven”, aldus Juliette Meurs (fractievoorzitter).

Met betrekking tot de speelplekken in de stad heeft zij (samen met de PvdA en de VVD) het college opgedragen de samenwerking te zoeken met ondernemers om te onderzoeken of zij speeltoestellen zouden willen adopteren of onderhouden zodat de kleine speelplekken dicht bij huis behouden kunnen blijven en er ook grotere centrale plekken ingericht kunnen worden met meer uitdagende toestellen voor de wat oudere kinderen.

Zoetermeer Vooruit heeft het college (samen met ChristenUnie-SGP) verzocht zich in te zetten voor de vestiging van een supermarkt in de Dorpsstraat voor de dagelijkse boodschappen. Ouderen in het oude dorp zijn bezorgd over hoe ze straks hun boodschapjes moeten doen als de Aldi en Hoogvliet vertrekken uit de Dorpsstraat.

De bouw van jongerenwoningen is een goede zaak maar Zoetermeer Vooruit heeft extra aandacht gevraagd voor levensloopbestendige of ouderenwoningen. Woningen zonder drempels maar met bredere deuren, ruime doucheruimte, meerdere goedwerkende liften en dergelijke. De tendens is immers langer thuis wonen maar dan moet dat wel mogelijk zijn. Deze woningen zouden al aan 60+ers moeten worden aangeboden omdat je je kunt afvragen hoeveel mensen na hun 70-ste nog willen verhuizen.

De vraag is gesteld of Zoetermeer al begonnen is met de realisatie of het opstellen van een thuiszittersaanpak in aansluiting op het thuiszitterspact dat in juni door staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is ondertekend. Dit betekent dat in 2020 geen enkel kind meer langer dan 3 maanden thuis mag zitten zonder passend onderwijs.

Als laatste is het college gevraagd te onderzoeken of bij het verder ontwikkelen en uitvoeren van de plannen voor het Van Tuylpark de mogelijkheid bestaat om een investeerder te interesseren om een indoor-skatepark neer te zetten of te exploiteren.


Juliette Meurs besloot het betoog als volgt: “Zoetermeer is een mooie, fijne stad om in te wonen, leren, werken en recreëren waar we trots op moeten zijn. Maar we kunnen niet op onze lauweren rusten. We moeten wel Vooruit blijven gaan want stilstand is immers achteruitgang.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws