Aangepast zoeken

woensdag 9 november 2016

Extra geld langdurige zorg hard nodig

Komend jaar trekt het kabinet nog eens 386 miljoen euro extra uit om de wachtlijsten in de zorg aan te pakken en de contracteerruimte die verpleeghuizen en zorgverzekeraars hebben, te verruimen. Dat heeft Van Rijn van VWS in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De staatssecretaris maakte in juni van dit jaar al bekend dat de geplande bezuinigingen van een half miljard euro (500 miljoen) definitief van de tafel waren.

Extra geld is hard nodig 

ANBO is blij met het extra geld dat vrijgemaakt is om de langdurige zorg te verbeteren. Directeur-bestuurder Liane den Haan: "Dit geld is hard nodig, want de verpleeghuiszorg is verschraald en staat onder druk. Iedereen heeft recht op goede zorg en waar zorg onder de maat is moet er ingegrepen worden. Maar de vraag naar zorg en ondersteuning neemt vanwege de alsmaar complexer wordende zorgvraag van patiënten alleen maar toe."

Focus op betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid


In een blog dat gister gepubliceerd is op Skipr.nl stelt Den Haan: "De inkt van de afgelopen hervorming is nog niet eens droog, en de grenzen van de houdbaarheid komen alweer in zicht. Het wordt tijd om een serieuze discussie te hebben over de lange termijn." De directeur-bestuurder roept om het tijdens het begrotingsdebat van VWS niet over incidenten te hebben zoals 'plascontracten' en afvinklijsten, maar over de betaalbaarheid van de zorg, toegankelijkheid en kwaliteit.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws