Aangepast zoeken

zondag 20 november 2016

DeScorpio's Column: Ørje

In het Noorse plaatsje Ørje is een voetgangersoversteekplaats waar een vreemd verkeersbord bij staat. Het is een blauw, vierkant bord, met een witte driehoek erin. In de witte driehoek loopt het silhouet van een ouderwets mannetje met attachékoffer en gleufhoed over een zebrapad. Maar hij loopt niet normaal. Hij loopt raar! Zijn rechterbeen hoog in de lucht  geslingerd balanceert hij op de tenen van zijn andere voet. Wat is dat voor een raar verkeersbord!?
Afbeeldingsresultaat voor traffic sign orje
De gemeente heeft het bord neergezet om voetgangers aan te sporen op ludieke wijze naar de overkant te lopen. En het werkt nog ook, als je de compilatie van beelden op YouTube moet geloven!
Rare loopjes van complete vreemdelingen toveren een glimlach op het gezicht van automobilisten, voetgangers en andere omstanders. Er zullen ongetwijfeld legioenen nuchtere Nederlanders zijn die het weer onzin vinden. Want die vinden dat we al gek genoeg zijn wanneer we gewoon doen.
Nou, ik vind het geniaal. Ik vind het een briljant stukje sleur-onderbreking.
De klassieke Monty Python sketch ‘The Ministry of Silly Walks’ heeft de stropdassen in Noorwegen zodanig beïnvloed dat ze het verkeersbord hebben ontwikkeld. In een tijd waarin we elkaar opblazen, voor de rechter slepen of gewoon de huid volschelden op ‘sociale’ media, zijn er gelukkig nog mensen die het allemaal niet zo serieus nemen en begrijpen dat er ook gelachen moet worden.
https://www.youtube.com/watch?v=aOqHNNmTz68
Mijn dochter zit op het voortgezet onderwijs. Ze zit middenin het tweede jaar van het tweetalig Atheneum. Dat is potverdikkeme geen kattenpis, kan ik je vertellen. Veel huiswerk, weinig vrije tijd en de noodzaak om gedisciplineerd en zorgvuldig te plannen. Dat is voor mijn dochter geen probleem! Ze neemt haar school zeer serieus, maakt haar huiswerk zonder piepen en haalt goede cijfers. Zeker voor een losbol als haar vader is dat indrukwekkend.
Gelukkig heeft Chemene, want zo heet ze, wel een flinke dosis humor aan de opvoeding van haar ouwe over gehouden. Hoeveel nare dingen er ook gebeuren, ze is altijd nog in staat te lachen en grapjes te maken.

Onlangs zat ik bij haar op school te praten met haar mentor, tijdens een standaard mentor-gesprek. In plaats van te zeggen; “Chemene doet het hartstikke goed, haar cijfers zijn in orde, ze gebruikt geen drugs en ze heeft tot nu toe nog niemand neergeschoten of in de fik gestoken”, was zijn verhaal van een geheel andere aard.


Het gesprek ging ongeveer zo:
“Tja. Over Chemene’s cijfers kunnen we niets zeggen. DIE zijn in orde.”, zei de schoolmeester.
“Oh, dat klinkt alsof er iets anders is dat niet in orde is!”, antwoordde ik met een bezorgde uitdrukking op mijn gezicht.
“Tja, haar gedrag laat zo nu en dan nog wel eens wat te wensen over.”, ging hij bloedserieus verder.
“Wat doet ze dan?”, ik voelde mezelf lijkbleek wegtrekken. Was mijn brave studiebol toch een klein boefje, net als haar vader?
“Ze liet vorige week tussen de lessen in de hal haar sokken aan iedereen zien.”, klonk het antwoord dat mij op de één of andere manier meteen aan John Cleese deed denken.
Mijn dochter, die er bij zat, en ik schoten samen in de lach.
Chemene heeft in het kader van haar superhelden en –schurken obsessie een hele stapel DC- en Marvelsokken in haar kledingkast liggen. Die laat ze zo nu en dan op humoristische wijze en vol trots aan anderen zien. Moet kunnen, vond ik.
“Dat gedrag kan niet worden getolereerd.”, werd ons verteld.
Zat ik er even naast…

Sinds die dag maken we er bijna dagelijks grapjes over. Ik vraag Chemene zo nu en dan of ze ook moet leren marcheren op school en zij waarschuwt mij ’s morgens dat ik me moet gedragen op m’n werk. We kunnen niet anders. Grapjes maken houdt ons op de been. Als je omringd wordt door zuurpruimen, moet je gewoon even aan Monty Python denken en raar de straat over steken. Dat zal ze leren, die bromsnorren!

Chemene, als je dit leest; Zullen we verhuizen naar Ørje?
Gemeente Zoetermeer, als jullie dit lezen; Hoe tof zou het zijn als ‘wij’ de eerste gemeente in Nederland zouden zijn met zo’n bord?Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws