Aangepast zoeken

maandag 28 november 2016

DeScorpio's Column: Gepest worden is nooit de schuld van het slachtoffer

Bij mij thuis zit een klein aapje van 6 dagelijks te vertellen wat er op school is gebeurd. Hij vertelt dan enthousiast over de nieuwe letters die hij heeft geleerd, over de rekensommen die hij heeft gemaakt en met wie hij gespeeld heeft in de pauze.
Hij vertelt ook wie hem geduwd heeft, wie zijn rugzak heeft afgepakt, hoe vaak ze hem vandaag hebben laten struikelen en alle scheldwoorden die  tegen hem zijn gezegd.
Zelf heeft hij niet door dat hij gepest wordt. Althans, hij heeft het wel door, maar hij heeft het idee dat het normaal is. Dat andere kinderen niet geduwd en uitgescholden worden valt hem pas op wanneer we er naar vragen.H
ij is vaak verdrietig, maar blijft volhouden dat hij het leuk vindt op school.
Waarom? Omdat hij lezen en rekenen leuk vindt.
Nerd.

Ik weet niet hoe pesters het ervaren, maar gepest worden is NIET cool.
Kun je je voorstellen dat kinderen van 6 al bezig zijn om anderen het leven zuur te maken? De woorden en methodes die ze daarbij gebruiken doen mij versteld staan. Nader onderzoek, verricht door ondergetekende, heeft uitgewezen dat de knaapjes die in dit geval pesten aan een typisch profiel voldoen.
Ze hebben allemaal ouders die slecht tot geen Nederlands spreken. Ze hebben allemaal moeite met lezen en rekenen. Ze hebben allemaal een slechte persoonlijke hygiëne en lijken allemaal energetische problemen te hebben.  Dit laatste zou volgens mijn 6-jarige ventje komen doordat deze kinderen om 20:00 naar bed worden gestuurd met een tablet en vervolgens tot 23:00 liggen te gamen. Ja, dat is natuurlijk zielig voor die knaapjes. Ze krijgen misschien niet de opvoeding die ze verdienen. Maar ondertussen zijn zij wel degenen die een onschuldige braverik het leven zuur lopen te maken.
Wat kun je doen om een boef van 6 te helpen met zulke problemen?
Zijn moeder heeft hem geleerd dat je niet moet slaan. Al snel veranderde dat in: “Je moet niet beginnen met slaan, maar je mag wel terugslaan.”
Helaas, of misschien juist gelukkig, is het kleine mannetje geen vechter. Hij gaat keer op keer naar de juf om te zeggen dat hij geduwd of geslagen is.
Een klein klikspaantje.
Ach, ik geef ‘m groot gelijk. Wie niet sterk is, moet slim zijn.
Wat me pas echt dwars zit is de reactie van de juf…….
Ze zegt tegen een ukkepukkie die dagelijks gepest wordt doodleuk dat hij dan maar even op een andere plek moet gaan zitten. Dat hij dan maar even ergens anders moet spelen. Dat hij maar even bij haar moet blijven.
Wat zendt dat voor signaal naar iemand die nog moet leren hoe de wereld in elkaar steekt? Dat je van je problemen weg moet lopen? Dat het okay is om iemand te zieken, te treiteren, te terroriseren, net zolang tot diegene z’n biezen pakt en oppleurt!?
Persoonlijk vind ik klikken ook niet echt een goede oplossing, want je bereikt in het leven pas echt iets wanneer je je eigen boontjes leert te doppen. Maar gezien zijn prille leeftijd en geringe fysieke kracht vind ik het voor nu best een slimme actie. Hulp inroepen van iemand die groter en sterker is. Er zijn landen die niet anders doen dan de hulp inroepen van grotere, sterkere landen, in het geval van hommeles.

Toen mijn dochter werd gepest heb ik het voor haar opgelost door met de ouders van het pestkind te praten en bovendien mijn eigen kind het één en ander bij te brengen op het gebied van zelfverdediging.
Eén publiekelijke vernedering van een pestkop door de verbazend vechtlustige actie van een klein meisje was voldoende om haar de rest van haar lagere schoolperiode te verzekeren van een pestkop-vrije omgeving. De middelbare school is voor haar geen probleem, want ze heeft aan zelfverzekerdheid gewonnen en staat haar mannetje inmiddels. Of haar vrouwtje. Maakt mij niet uit.
Enfin, het kleine pacifistische braverikje dat dus bij mij thuis met traantjes in z’n ogen zit te vertellen dat hij weer van de trap is geduwd, is in mijn optiek niet in staat om met één vuistslag een pestkop te laten happen naar adem. Een andere oplossing moest worden verzonnen. Nou, dat is gelukt.

Hij zit nu sinds enkele dagen op een nieuwe school. Een nieuwe school in een andere buurt, waar allemaal kindjes zijn die hem hartstikke leuk vinden. Waar hij na 3 dagen al meer vriendjes had gemaakt dan in 2 maanden op die andere school.Terugslaan is niet aan de orde, want er zijn geen etterbakken. Hoe dat komt?
Omdat de leraren op deze nieuwe school dergelijk gedrag op geheel andere wijze oplossen.
Hoe dat precies gebeurt kan ik je niet vertellen, maar ik weet wel dat er beter contact is met de ouders, meer gepraat wordt met de kinderen en beter wordt opgelet en opgetreden bij situaties waarin iets naars gebeurd.
Grappig toch? Het gedrag van de gepeste jongen blijft hetzelfde, maar hij wordt niet meer gepest.
Dus denk er aan: Gepest worden is nooit de schuld van het slachtoffer.Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws