Aangepast zoeken

woensdag 2 november 2016

DeScorpio's Column: Dat kan echt niet hoor!

Mode. Voor de één is het een bron van obsessie, voor de ander slechts een doorn in het oog. Nederland is vol met zelfingenomen mannen en vrouwen die vinden dat zij de wijsheid in pacht hebben als het aankomt op mode.
“Oh, dat kan echt niet hoor!”, hoor je dan.
“Verschrikkelijk, die combinatie!”, klagen ze.
Vooropgesteld: Iedereen heeft recht op een mening. Iedereen mag vinden wat hij of zij vindt. Sterker nog, het is heel gezond om je mening te ventileren. Of je daar nu een column of een Facebook-tijdlijn voor gebruikt. Of je het tijdens het koffie drinken bij de HEMA doet of gewoon thuis bij je man en kinderen. Het maakt geen reet uit, zolang je mensen maar niet opzettelijk gaat lopen kwetsen.Toch?

Wat veel mensen vergeten is dat meningen verschillen. Wat jij lelijk vindt, kan een ander prachtig vinden. Is het nu echt nodig om steeds weer te zeggen dat sandalen met witte sokken er niet uit zien? Steeds weer hoor ik dat belerende stemmetje: “Dat kan echt niet hoor!”
Het is steeds iemand anders, maar ik heb het al zo vaak gehoord dat ik er ’s nachts van droom. Dat komt niet omdat ik witte sokken in m’n sandalen draag, maar ik sta er wel om bekend dat ik een eigen stijl heb die niet onderhevig is aan de voortdurende veranderingen die in de mode plaatsvinden. Mode, daar heb ik al 36 jaar schijt aan.
Wanneer je mij met een baard ziet lopen, staat die daar niet omdat het hip is of omdat iedereen het doet. Mijn baard is een resultaat van mijn luiheid. Ik heb gewoon geen zin om me dagelijks te scheren. Zie je mij met trendy leren jack lopen? Kijk nog eens goed, want dat leren jack is 20 jaar oud en ik droeg ‘m al toen ik zestien was. Dat betekent niet dat ik er als een sloeber bij loop, maar wel dat ik een eigen stijl heb.

Als je een eigen stijl hebt, hoeft die niet om de haverklap te veranderen omdat iemand anders vindt dat dat moet. Je stijl mág wel om de haverklap veranderen, maar het hoeft niet. Dat bepaal je toch zeker zelf? Ik zeg ook niet dat je géén baard of trendy leren jack moet dragen. Als je dat mooi vindt, moet je het lekker doen.

Maar laat mensen in hun waarde. Mijn vriendin is slank, naaktmodel en kerngezond. Dikke mensen vinden het heerlijk om tegen haar te zeggen dat ze er ongezond uit ziet. Dat ze te mager is. Dat ze  Anorexia heeft. Wat bezielt die mensen!?


In Nederland heeft meer dan 50% van de volwassenen overgewicht. Bijna 14% heeft Obesitas. Wat zou ze het druk krijgen als mijn vriendin tegen al die mensen moest gaan zeggen dat ze dik zijn. En waarom ook? Om er zelf een beter gevoel van te krijgen? Wat een onzin. Je mag best weten dat het mijn vriendin kwetst als men tegen haar zegt dat ze Anorexia heeft. Meer slanke meiden in mijn omgeving hebben dezelfde ervaringen en ook zij zeggen dat het pijn doet wanneer ze op een dergelijke manier worden gekleineerd. Alleen maar omdat ze slank zijn.


Na het opmeten van haar vetpercentage bij een diëtiste bleek dat mijn vriendin zeer gezond is. Ze vreet zich een ongeluk aan de paprikachips en chocoladerepen, maar beweegt het er allemaal weer af. Daarnaast eet ze gezond en zorgt dat ze stopt met eten wanneer ze vol zit.
Daar komt geen Anorexia bij kijken, hoor!

Bij mij thuis lopen twee kindertjes. Een aapje van 6 en een pubermeisje van 13. Het aapje van 6 heeft blauwe dreadlocks, een Batman-shirt en laarzen aan. Pubermeisje draagt paarse lippenstift en een Captain America shirt. Beiden kinderen hebben een rijke fantasie, veel positieve energie en een compleet gebrek aan schaamte.
Ze lopen dan ook over straat te dansen en te gillen en druk te doen, wat reacties uitlokt van ‘normale mensen’. Die ‘normale mensen’ geven graag hun mening en vergeten daarbij dat ze de onbedorven, pure geesten van twee vrije kinderen aan het kwetsen zijn.

Beledigingen en kut-opmerkingen vliegen rond de oren van een knaapje van 6. Hij krijgt de meest verschrikkelijke dingen naar z’n hoofd en weet je wat?
Soms kwetst het hem.


“Wil je dat we je blauwe dreadlocks er af knippen dan?”, vraagt zijn moeder.
“Nee! Ik vind het mooi.”, antwoordt hij.

En daar gaat het om. Volgens mij is het geen mode om blauwe dreads te hebben. Volgens mij is het geen mode om paarse lippenstift te dragen. Maar die kinderen hebben op hun prille leeftijd al een eigen mening en een eigen identiteit. Heerlijk! Ik geniet er van. Ze doen niemand kwaad en dwingen respect af van iedereen die het begrijpt.
Mensen die het niet begrijpen zullen altijd blijven klagen.


“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”
“Dat kan echt niet hoor…”

Kijk om je heen. Niemand is hetzelfde. We hebben allemaal onze eigen, unieke eigenschappen. Wil je die verbergen en dezelfde schoenen en jas aantrekken als de buurman? Wil je dat mensen denken dat jouw unieke eigenschappen, uiterlijk of innerlijk, niet bestaan? Wil je hetzelfde zijn als de rest?


Je hoeft geen antwoord te geven. Het maakt mij niet uit! Je moet het zelf weten.
Er is maar één ding wat ik wil vragen.


Stop alsjeblieft met andere mensen afkraken en kleineren.
Dat kan echt niet hoor!Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws