Aangepast zoeken

woensdag 23 november 2016

‘De meelopers van nu zijn de criminelen van de toekomst’

Gouda - Scholieren die op verjaardagsfeestjes van klasgenoten kijken wat er te stelen valt, in de klas medeleerlingen uithoren over mogelijk waardevolle spullen in huis, verkering proberen te krijgen met een vermogend meisje uit de buurt of zelf hun ogen goed de kost geven als ze bij een klasgenoot huiswerk maken. Het is maar een greep uit de wijze waarop jonge inbrekers onlangs hun slag wisten te slaan.

Naar aanleiding van een reeks inbraken in een beperkt gebied startte de districtsrecherche van Alphen aan den Rijn-Gouda eind juni een onderzoek. In dit onderzoek kwam de politie enkele jonge, deels minderjarige  inbrekers op het spoor die op deze wijze woningen uitzochten, precies wisten wat er waar te halen viel en toesloegen als de bewoners niet thuis waren. In september leidde dit onderzoek ertoe dat drie jongeren tijdens een inbraak op heterdaad konden worden aangehouden. In totaal hielden de rechercheurs zes verdachten aan.

Voor de rechter

De verdachten uit dit onderzoek moeten zich nog verantwoorden voor de rechter; een van hen zit voor negentig dagen vast, twee anderen zijn onder schorsende voorwaarden en met enkelband op vrije voeten gesteld. Om die reden willen Erik en Paul, vanuit de districtsrecherche nauw betrokken bij het onderzoek, nog niet specifiek op deze reeks inbraken ingaan.

Werkwijzen

Inmiddels is dit in twee jaar tijd het derde onderzoek waarin de recherche uit Alphen aan den Rijn-Gouda met deze simpele, maar doeltreffende werkwijze wordt geconfronteerd. ‘Een jongere komt bijvoorbeeld op een verjaardag, kijkt om zich heen wat er te halen valt, hoe ze binnen kunnen komen en proberen te achterhalen wanneer de bewoners niet thuis zijn’, haalt Erik als voorbeeld aan. ‘Of ze nemen sleutels mee en gebruiken deze een maand of twee later bij een inbraak. Anderen haalden informatie via hun ‘vriendinnetje’. Meisjes dachten verkering te hebben met een leuk ventje maar werden helemaal uitgehoord en vertelden in vertrouwen van alles.’

Zodra bewoners een of twee dagen weg waren, sloegen de jongeren toe. Soms gebeurde dit met gestolen sleutels, vaker met inbrekerswerktuigen als breekijzers, slotentrekkers of koevoeten. Bij de inbraken namen de jongeren vooral geld, sieraden en waardevolle goederen weg. De sieraden en bijvoorbeeld iPads werden zo snel mogelijk weer doorverkocht aan helers en goudinkopers.

‘Mijn kind doet dat niet’

Omdat de rechercheurs merken dat ouders lang niet altijd doorhebben wat hun kind doet, willen Erik en Paul ouders attenderen op deze werkwijze. Paul: ‘We hebben gemerkt dat een aantal ouders niet weet wat hun kind ’s nachts allemaal uitspookt. Via afgeluisterde telefoongesprekken hebben we regelmatig, bijvoorbeeld om half twee ’s nachts, gehoord “mijn vader zit nog te internetten, ik kan nog niet weg”. Sommige ouders hebben geen idee dat hun kind ’s nachts uit huis sluipt, of zitten in de ontkennende fase en willen dit niet erkennen. Mijn kind doet dat niet, horen we dan.’

Meelopers

De toch al jonge inbrekers zelf hebben een netwerkje om zich heen met nóg jongere kinderen, vertellen de rechercheurs. ‘Het gaat om jonge gastjes van 13 of 14 jaar, soms nog jonger, die hen dan tippen. Bijvoorbeeld als een meisje in de klas met haar ouders op vakantie gaat. Het is zorgwekkend dat dergelijk jonge kinderen zich tegen hen aanschurken. Want de meelopers van nu, zijn de criminelen van de toekomst’, zegt Paul. ‘Door dit te doen, willen de meelopers respect verdienen van hun oudere buurt- of plaatgenoten. Ze worden stoer gevonden.’ Een van de hoofdverdachten uit het meest recente onderzoek bijvoorbeeld, kwam twee jaar geleden als meeloper voor het eerst in beeld bij de politie. 

Strafblad

‘Ouders realiseren zich vaak niet wat dit voor hun kind kan betekenen. De kans is groot dat hun zoon of dochter op zo’n jonge leeftijd al een strafblad oploopt dat ze hun hele leven blijft achtervolgen’, meent Erik. ‘Daarom roepen we ouders ook op om goed op de hoogte te blijven van wat hun kind doet. Denk om de toekomst van uw kind en schakel waar mogelijk of nodig de politie in.’

Anoniem melden

De rechercheurs roepen ouders die informatie van hun kind krijgen over dit soort praktijken van klasgenoten dan ook op om altijd de politie te waarschuwen. Paul: ‘Helaas zien we nu te vaak dat dit niet gebeurt en slechts af en toe een ouder met kind naar de politie stapt. Hoe meer mensen iets met de politie delen, hoe breder de aanpak van dit soort praktijken wordt gedragen en hoe minder last mensen ervan kunnen krijgen.’ Is een stap naar de politie nog te ver, dan kan ook altijd anoniem informatie worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Rol wijkagent

Ook als een ouder bijvoorbeeld alleen maar vermoedt dat zijn kind het foute pad op dreigt te gaan, adviseren de rechercheurs contact op te nemen met de wijkagent. ‘De politie is er niet alleen maar om mensen op te sluiten’, zeg Paul, ‘maar in dit soort gevallen juist ook om ouders te helpen voorkomen dat hun kinderen de fout in gaan. Wijkagenten kunnen adviseren, of doorverwijzen naar andere organisaties.’

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws