Celstraf voor brandstichting, stenen gooien naar de politie en opruiing tot gewelddadig optreden tegen de politie

De 29-jarige man die op 29 juni 2015 in de Haagse Schilderswijk een bouwkeet in de brand stak, stenen naar de politie gooide en andere mensen heeft opgeruid tot gewelddadig optreden tegen de politie, krijgt van de rechtbank Den Haag een celstraf van 120 dagen waarvan 95 voorwaardelijk en een maximale taakstraf van 240 uur.

Demonstratie

Naar aanleiding van het overlijden van Mitch Henriquez heeft in de avond van 29 juni 2015 een demonstratie plaatsgevonden voor het politiebureau aan De Heemstraat te Den Haag. De 29-jarige man heeft zich tijdens deze demonstratie voor het politiebureau schuldig gemaakt aan opruiing. Verdachte heeft een grote groep demonstraten opgeroepen om het politiebureau in te gaan. Na deze oproep is een groep demonstranten richting een zijingang van het bureau gelopen en is daar in botsing gekomen met de politie en medewerkers van de ME.

Rellen

De demonstratie ontaardde in rellen, waarbij gedurende enkele uren in de omgeving van het politiebureau op grootschalige en heftige wijze openlijk en in vereniging geweld is gepleegd tegen politieambtenaren en medewerkers van de ME. De man heeft zich hieraan eveneens schuldig gemaakt. Ook heeft hij zich samen met anderen schuldig gemaakt aan brandstichting door onder meer een keet toebehorende aan de Biesieklette in een open vuur te trekken, waarna de keet vlam heeft gevat. Een ontploffing in de brandende keet en een vuurzee als gevolg.

Ook de avonden na 29 juni 2015 is het nog een aantal avonden onrustig geweest in de Schilderswijk. De rechtbank acht dit handelen van de man zeer kwalijk en onaanvaardbaar. Mede door zijn handelen is het aanvankelijk vreedzame protest omgeslagen in geweld tegen de politie, vernieling en brandstichting. Weliswaar heeft hij hierin een belangrijke bijdrage geleverd, toch kan hij niet in zijn eentje verantwoordelijk worden gehouden voor de grootschalige ongeregeldheden die die twee dagen en nachten hebben plaatsgevonden.
(rechtspraak.nl)