Aangepast zoeken

maandag 7 november 2016

CDA stelt vragen over ondeugdelijke lantaarnpalen in Zoetermeer

Onderzoek naar aanleiding van lantaarnpaalongeval met gewonde in april vorig jaar

Onderzoeksrapport was niet bekend bij de gemeenteraad

ZOETERMEER – In de media verschenen vorige week berichten over ondeugdelijke lantaarnpalen in Zoetermeer. In april vorig jaar viel plotseling een lantaarnpaal langs het Marathonpad om, waarbij een toevallig passerende Zoetermeerse gewond raakte. Vorige week werd een onderzoeksrapport bekend waaruit bleek dat de zachte materiaalsoort van de lantaarnpaal de oorzaak was. Uit het onderzoek bleek dat dat tevens voor meer lantaarnpalen in Zoetermeer kon gelden. Buiten het stadhuis leek echter niemand daarvan af te weten. De CDA-fractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Na het spontaan omvallen van de lantaarnpaal langs het Marathonpad, tussen de Griekenlandlaan en de Salomeschouw, was aanvankelijk de verklaring dat dat door veelvuldig tegen de lantaarnpaal plassende honden kwam. Een uitgebreid onderzoek door een onderzoeksbureau leerde echter dat een slechte materiaalsoort, die makkelijk vervormde, de werkelijke oorzaak was. Daarom mocht die materiaalsoort al sinds 2012 niet meer gebruikt worden. Verder onderzoek liet zien dat er in Zoetermeer nog veel meer lantaarnpalen van die materiaalsoort stonden. Dit alles kwam pas vorige week in de publiciteit.

Hoewel het voorval al anderhalf jaar geleden is, er een uitgebreid onderzoek is geweest, de resultaten al bekend waren en er een inventarisatie naar andere lantaarnpalen in de stad was gedaan, leek buiten het stadhuis niemand daar van te weten. Ook de gemeenteraad, die vaak als eerste wordt geïnformeerd door het college van B&W, wist van niets. Gemeenteraadslid Rob Wessels: “Dat laatste vind ik een kwalijke zaak. Door een gemeentelijke lantaarnpaal van een ondeugdelijke materiaalsoort is een inwoner gewond geraakt. Uit onderzoek blijkt nu dat inwoners elders in de stad wellicht nog steeds dat risico lopen. En al die tijd laat de gemeente niets van zich horen. Het lijkt er op alsof het college van B&W deze voor de gemeente negatieve onderzoeksresultaten ‘onder de pet wilde houden’. Als dat zo is, dan vind ik dat naar de gemeenteraad, maar nog veel meer naar de inwoners een kwalijke zaak. Daarom heeft de CDA-fractie daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college.”
(cda zoetermeer)

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws