Aangepast zoeken

maandag 7 november 2016

ANBO kaart discriminatie werkzoekende 50-plusser aan

De vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vergaderde over discriminatie op de arbeidsmarkt. ANBO is van mening dat met name oudere werknemers hier in de huidige arbeidsmarkt veel hinder van ondervinden. In een brief heeft ANBO dit nogmaals onder de aandacht van de commissie gebracht.

Werkzoekende 50-plussers nog even hoog 

Directeur-bestuurder Liane den Haan: “Het aantal werkzoekenden in algemene zin neemt af, maar niet onder de groep werkzoekende 50-plussers. Met name voor mensen die op dit moment geen werk hebben en weinig tot geen kans hebben op herintreding, zijn de vooruitzichten somber. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel. Mensen maken een enorme inkomensval. Eerst van een salaris naar de WW, daarna naar de bijstand. En eenmaal met pensioen komt de genadeklap er nog eens overheen, want werkzoekenden bouwen geen aanvullend pensioen op.”

Noodzaak neemt toe vanwege stijgende pensioenleeftijd

De noodzaak om vijftigplussers aan het werk te houden neemt toe nu de pensioenleeftijd steeds verder stijgt. De beeldvorming van oudere werknemers en met name voor werkzoekende vijftig plussers wordt nog steeds vertekend door misvattingen. Denk hierbij aan productiviteit, ziekteverzuim, motivatie en flexibiliteit. Het actieplan ‘Perspectief voor 55-plussers’ is een goede stap in de juiste richting, maar mag wat ANBO betreft wel wat meer vaart krijgen. Ook de bijscholing van oudere werknemers is onvoldoende in vergelijking met de rest van werkend Nederland.  

Lees hier de hele brief.  

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws