Aangepast zoeken

donderdag 3 november 2016

Al drie inbraken opgelost door aanhouding inbrekers

Den Haag - In een woning in Rijswijk, die agenten op donderdag 27 oktober doorzochten na de aanhouding van vier inbrekers, werden gestolen spullen gevonden. Ze blijken onder andere afkomstig uit drie woningen in Delft en Rotterdam.

Bij team Tactische Aanpak Criminaliteit (TAC) van het politiedistrict Den Haag Zuid kwam in een onderzoek naar inbraken in Den Haag een 40-jarige veelpleger in beeld. Agenten hielden hem en een 23-jarige man op heterdaad aan na een inbraak in de Lemkensstraat in Rotterdam. Na onderzoek bleek dat het duo vlak daarvoor toe had geslagen in twee woningen in de Hondsdijkstraat, eveneens in Rotterdam. De buit van deze twee inbraken hadden ze op zak toen ze werden aangehouden. In een woning in Rijswijk, die de politie na de aanhouding doorzocht, vonden agenten een tablet die afkomstig was van een inbraak in de Delftse Giststraat. Daarnaast vonden ze meerdere sieraden die waarschijnlijk ook gestolen zijn. Twee mannen van 40 en 45 jaar werden in de woning aangehouden. De vier verdachten hebben geen vaste woonplaats in Nederland, maar verblijven in en om de Haagse regio. Het TAC onderzoekt of ze, buiten deze drie zaken, betrokken zijn bij meer inbraken. Ook onderzoekt het team waar de sieraden vandaan komen.

Financiële schade en emotionele impact

Het TAC is er alles aangelegen om woninginbraken in het zuidwesten van Den Haag terug te dringen. Maar, zo zegt Rinus van het team: “de kracht van het terugdringen van inbraken zit ook in preventieve maatregelen.” Nadat het team eerder de vier inbrekers aanhielden, werden er in het gebied rond het Haagse Zuiderpark op dinsdag 1 november gedurende de dag zeven inbraken gepleegd. Hierbij werd gebruik gemaakt van verschillende inbraakmethoden. “Dit is niet iets dat we vaak zien, want afgelopen 24 uur vond er maar één inbraak plaats”, vervolgt Rinus. “Een paar inbrekers zagen afgelopen dinsdag blijkbaar toch hun kans schoon. Daarom moeten inbrekers het zo onaantrekkelijk mogelijk worden gemaakt. Preventieve maatregelen kunnen soms prijzig lijken, maar de financiële schade en emotionele impact kunnen na een inbraak echt behoorlijk zijn.” Een eenvoudige handeling kan sommige inbraken al voorkomen, bijvoorbeeld kan door de voordeur op het nachtslot te draaien al het zogenoemde flipperen worden tegengegaan. Meer preventietips zijn te vinden op de speciale themapagina over woninginbraken op politie.nl.

Bel 112

De politie heeft de aanpak van woninginbraken tot korpsprioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van deze zaken. Het Haagse TAC-team is daar een voorbeeld van. Maar ook u kunt helpen om inbraken te voorkomen. Ziet u iets verdachts rond woningen? Vertrouwt u het niet? Bel direct 112. Met de politiemeldkamer zijn afspraken gemaakt om direct een surveillance-eenheid te sturen in geval van ontdekking van een woninginbraak of verdenking daarvan. Rinus concludeert: “De aanhouding van deze vier verdachten bewijst hoe belangrijk het is dat we inbrekers op heterdaad aanhouden. Getuigen spelen bij het voorkomen van inbraken ook een belangrijke rol.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws