Aangepast zoeken

woensdag 12 oktober 2016

Verdachte in gestolen auto na achtervolging aangehouden

Leidschendam - Op dinsdag 11 oktober om 3.35 uur ontdekte de politie dat er een gestolen voertuig reed op de N11 bij Zoeterwoude. Toen de bestuurder de politie zag, sloeg hij met het voertuig op de vlucht. Op de Stompwijkseweg werd de 18-jarige bestuurder aangehouden voor heling. De recherche Leiden onderzoekt de zaak.

Politieagenten kregen een ANPR hit en namen positie in bij de snelweg op de afrit A4 met de N11.  De auto stond sinds 9 oktober als gestolen geregistreerd, na een diefstal in Amsterdam. Toen het voertuig langsreed, volgde een achtervolging via Zoeterwoude richting Stopwijk. Na een eenzijdig ongeval tegen een boom aan de Stompwijkseweg, kwam het voertuig tot stilstand en vluchtte de verdachte te voet verder.

De bestuurder hield zich verscholen op een dak van een schuur, gelegen naast de woning van de Stompwijkseweg en werd al snel ontdekt door een politiehond. Bij zijn aanhouding is de man in zijn arm en been gebeten, waarvoor hij ter controle naar het ziekenhuis werd gebracht. Het voertuig is in beslag genomen. Inmiddels zit de verdachte vast aan het politiebureau, waar hij nader gehoord wordt. 

ANPR

De politie maakt steeds meer gebruik van technische hulpmiddelen om de criminaliteit te bestrijden. Eén van die technische hulpmiddelen is het gebruik van de Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Door het gebruik van de ANPR wordt de pakkans van criminelen en overtreders vergroot.

Hoe werkt het
Een auto wordt langs de weg gezet en scant met een camera de kentekens van passerend verkeer. De camera is gekoppeld aan een computersysteem waarin bestanden van bijvoorbeeld politie, gemeente of belastingsdienst zijn opgeslagen. De kentekens die passeren worden vergeleken met de kentekens in  de bestanden. Stel dat een auto als gestolen geregistreerd staat in het systeem, en de auto rijdt voorbij, dan geeft de ANPR een ‘hit’. De auto wordt aan de kant gezet en de bestuurder en auto gecontroleerd.
  

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws