Aangepast zoeken

maandag 31 oktober 2016

Vallen wordt meer ouderen fataal

Het aantal ouderen dat overlijdt na een val neemt fors toe, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die Trouw vandaag publiceert. In 2015 kwamen 3267 vijfenzestigplussers om het leven door en val. In 2010 waren dat er 2117, 35 procent minder. Verder terug in de tijd, dan blijkt dat tien jaar geleden het aantal dodelijke vallen nog niet de helft is van 2015, zo schrijft Trouw. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door ongevallen bij ouderen, zo stelt kenniscentrum VeiligheidNL.  En het heeft ernstige gevolgen. “Botbreuken en andere verwondingen kunnen de mobiliteit en zelfredzaamheid van senioren ernstig beperken. Traplopen, dingen vastpakken en bukken zijn door de schade aan het lichaam soms niet meer mogelijk. Het spreekt voor zich dat daarmee vallen een bedreiging is voor het zo lang mogelijk –en met plezier- zelfstandig blijven wonen", zo zei Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO eerder. 

Voorkomen

Uit onderzoek van onder andere ANBO via de zilverwonen.nl blijkt dat bijna 60 procent van de 65-plussers aangeeft, dat hun val voorkomen had kunnen worden. Door in huis bijvoorbeeld kleedjes te verwijderen, de badkamervloer minder glad te maken, drempels weg te halen of gewoon door beter op te letten. Langer thuis wonen is en blijft voor bijna 90 procent van de ANBO-achterban de eerste keuze, echter, op de vraag welke maatregelen mensen zouden nemen als ze, bijvoorbeeld door een val, binnen afzienbare tijd minder mobiel zouden worden, blijft 3 op de 5 het antwoord schuldig. 

Ook ANBO stelt dat zowel mensen zelf als hun omgeving zich goed bewust moeten zijn van valgevaar. "Zo weten we dat medicijngebruik, en dan vooral slaapmedicatie, het valrisico verhoogt. Huisarts en apotheker kunnen de medicijngebruiker waarschuwen en met hem bespreken of er maatregelen nodig zijn om het valgevaar te verminderen en in geval van een val iemand te alarmeren. Verder weten we dat obstakels in huis - zoals losse kleedjes, douchen in bad of veel spullen - kunnen leiden tot onveilige situaties. Of het nu een professional is, of een naaste; samen met de bewoner moet nagedacht worden over het aanpassen en veiliger maken van het huis", aldus Den Haan.

Waarschuwen bij een val

Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom raadt ANBO slimme hulpjes aan om tóch iemand te waarschuwen na een val. Den Haan: "Denk aan een alarmknop die je op het lijf draagt of een systeem van camera's of (val)sensoren, waardoor er een naaste of professional wordt gewaarschuwd. Ook hier geldt: misschien voelt het alsof het nog niet nodig is, maar hulpmiddelen komen vaak als het leed al geschied is. Praat erover en zorg voor een veilige woonomgeving." 

Meer weten? 

Via zilverwonen.nl, waar ANBO partner van is, is de Langer Thuis Test ontwikkeld. Daarin krijgt u ook meteen advies.

Via ANBO Raad&Daad vindt u praktische tips ten aanzien van vallen in huis: Raad&Daad/vallen

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws