Aangepast zoeken

woensdag 12 oktober 2016

Pokémonontwikkelaar Niantic voldoet aan eis gemeente Den Haag

Niantic heeft, in aanloop naar het door de gemeente Den Haag aangespannen kort geding, de gemeente haar excuses aangeboden en beloofd voor dinsdag 11 oktober 2016, 9 uur alle Pokémons uit het natuurgebied Westduinpark te verwijderen. Bovendien hebben ze aangegeven om naar technische mogelijkheden te zoeken om de Pokémons ook ’s nachts uit te zetten. Ook heeft Niantic contact gezocht met ProRail over Pokémons op de spoorwegen.

Wethouder Boudewijn Revis is tevreden dat het aanspannen van het kort geding zijn werking heeft gehad. "Het is goed dat Niantic eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt. Dat is wat we wilden. Hiermee wordt het natuurgebied beschermd. Maar pas als we de afspraken over de virtuele nachtdiertjes met Niantic zwart op wit hebben en de figuurtjes daadwerkelijk weg zijn uit het Westduinpark is het kort geding van de baan."

Gemeente Den Haag en ProRail hadden al sinds de zomer herhaaldelijk en indringend contact (via de telefoon, brieven, sommatiebrief) gezocht met het bedrijf Niantic om het spel aan te passen. Sinds het begin van de lancering van het spel zijn langs het spoor en op Kijkduin namelijk ongewenste situaties ontstaan omdat  zeldzame virtuele figuurtjes Pokémonspelers verleiden tot gevaarlijke situaties, overlast of zelfs schade. Niantic reageerde nergens op. Daarom had de gemeente Den Haag geen andere keuze dan het aanspannen van een kort geding. Van de advocaat van het Amerikaanse bedrijf hebben Prorail en de gemeente Den Haag nu een toezegging gekregen. De gemeente Den Haag houdt het kort geding aan in afwachting van de concrete resultaten.

Pokémon Go is een virtual reality-spelletje dat gespeeld kan worden op de smartphone. Gebruikers van Pokémon Go moeten in de echte wereld op zoek naar figuurtjes. Een kaart op het scherm van de telefoon laat zien waar die verstopt zijn. De app werd maanden geleden gelanceerd en is wereldwijd een hype. Zowel ProRail als de gemeente verwelkomen spelers van het spel van harte, zolang veiligheid niet in het geding is en mensen zich aan de regels houden, zodat anderen geen overlast van de spelers ervaren.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws