Aangepast zoeken

woensdag 12 oktober 2016

Overvallers mikken vaker op woning dan op bedrijf

Hoewel het totale aantal overvallen in Nederland de afgelopen periode daalde, mikken criminelen wel steeds vaker op een woning in plaats van op een bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek naar overvallen door oud-hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut en onderzoeker Ben Rovers. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “De toevlucht tot woningovervallen is slecht nieuws, vooral voor senioren. Senioren wonen gemiddeld vaker in woningen die lucratief lijken voor overvallers, en veel criminelen denken –vaak ten onrechte- dat senioren geld en veel kostbaarheden hebben liggen. Bij dit type overvallen wordt regelmatig grof geweld gebruikt, hoewel dat niet eens nodig is om de gebeurtenis traumatisch te maken.”

Spullen in huis?

Uit onderzoek is bekend dat overvallers vaak met beperkte informatie een woning uitkiezen. Ze wenden zich steeds vaker tot woningen in plaats van tot bedrijven, omdat bedrijven beter beveiligd zijn en minder contant geld bewaren dan vroeger. Den Haan: “De indruk is wel eens dat senioren, vooral nu de spaarrente zo laag is, veel contant geld in huis bewaren. Maar ook dat zijn assumpties. Het beeld van de overvolle sok met geld komt niet overeen met de feiten: de meeste senioren zetten hun geld veilig op de bank.” Toch herhaalt ANBO graag aan de oproep van de politie om geen grote hoeveelheden cash thuis te bewaren.

Veilig thuis


Hoewel een overval nooit volledig is te voorkomen, zijn er zeker maatregelen die u kunt treffen om de kans op een overval zo klein mogelijk te maken. “Via ANBO Raad en Daad zijn veel tips te vinden over veilig thuis wonen,” licht Den Haan toe. “Daarbij kan je onderscheid maken tussen fysieke maatregelen om het huis zelf te beveiligen –zoals goede verlichting bij de deur of een kierstandhouder- maar ook tips in hoe je door je gedrag een overval beter kunt voorkomen. Niet zomaar de deur open doen bijvoorbeeld, of vragen om identificatie. Mocht het ergste toch gebeuren, dan is het RAAK-principe verstandig: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van bezittingen en vooral goed Kijken.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws