Aangepast zoeken

woensdag 26 oktober 2016

Magisch optreden Remy van Kesteren in het Paard van TrojeDinsdag was ik aanwezig bij het optreden van Nederlands bekendste harpist Remy van Kesteren in het Paard van Troje.

In het voorprogramma stond Jeangu Macrooy. Deze singer/songwriter heeft onlangs zijn eerste ep uitgebracht. Jeangu Macrooy Heeft werkelijk een fenomenale stem van diep donker naar hoog en altijd zuiver. Doordat hij zo'n groot stembereik heeft is het een genot om naar hem te luisteren. Maar het zijn vooral zijn teksten die prachtig zijn. Deze zanger weet met zijn stem kippenvel op allebei mijn armen te creëren. Van Jeangu Macrooy zullen we in de nabije toekomst zeker nog meer horen.Dan komt de hoofdact op, Remy van Kesteren. Remy is een klassiek geschoolde harpist die jarenlang in een klassiek orkesten speelde. Remy won o.a. de prestigieuze 2013 US International Harp Competition en tal van andere prijzen. Hij stond op grote internationale podia waaronder de Carnegie Hall. Na alles te hebben gespeeld wat er voor de harp ooit gecomponeerd werd, besloot hij zijn klassieke rokkostuum te verruilen voor een spijkerbroek en gympen. Daarmee laat deze harp virtuoos het klassieke instrument zijn intreden doen in de moderne muziek en weet het meer toegankelijk te maken voor een groter en breder publiek.In de jaren tachtig was er een pionier die het stoffige imago van de harp af wist te blazen. Andreas Vollenweider was de eerste die succes kreeg door de elektronische harp voor New age muziek te gebruiken in combinatie met synthesizers en het gebruik van zwaar geaccentueerde bas.

Waar Vollenweider nog steeds op een tedere manier de harpsnaren beroerde daar begint Remy van Kesteren. Hij geeft de harpsnaren flink van katoen en bespeelt de harp regelmatig als een metal gitarist.  Hij blijft ook niet stil op zijn kruk zitten en gaat zelfs staan. Deze harpist gaat heel diep en zet de harp in een heel nieuw, fris, krachtig en prachtig licht. In combinatie met de drums, saxofoon, basgitaar en synthesizers klinkt het vol in de overtreffende trap. De muziek van Remy pakt je beet vanaf het eerste moment en laat je niet meer los. Dan speelt hij ook nog op een draagbare harp op een manier die normaliter is voorbehouden aan gitaristen. Ook zijn rustige nummers zijn een genot om naar te luisteren. Bij één nummer zingt Jeangu Macrooy mee. De combi van die uitzonderlijke stem met de harp van Remy was bijzonder. Daar had ik graag meer van gezien en gehoord. Met verhalen tussen de nummers door weet Remy ook de lachers op zijn hand te krijgen met zijn gevoel voor humor. Voor dit optreden komen woorden boven als rock,  pop, stevig, hard , liefelijk, magisch, magnifiek en virtuoos. Kortom, wil je iets unieks zien dan is Remy van Kesteren de harpist die je gezien moet hebben.Het aanwezige publiek was dan ook zeer enthousiast over zijn performance. Een toegift of drie zou wat mij betreft op zijn plaats zijn geweest.


Remy van Kesteren trekt met zijn "Tomorrow Eyes Tour" langs de Nederlandse theaters met zijn harp en band. Hier kunt U zien in welke theaters hij nog op zal treden.

Tekst en fotografie: Roland Wichser
www.rolandwichser.nl
www.onstagephotography.nl

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws