Aangepast zoeken

maandag 10 oktober 2016

Drie personen gered bij grote brand in centrum Delft

Zaterdag is aan het begin van de avond brand ontstaan in een horecagelegenheid aan de Burgwal in Delft. Hierop is de brandweer gealarmeerd. Bezoekers en medewerkers konden zichzelf snel in veiligheid brengen. Drie personen bleken zich nog op de bovenste etage van het gebouw te bevinden en konden niet meer zelfstandig het gebouw verlaten. Zij waren door de brand en rook ingesloten geraakt. De brandweer heeft daarom direct verder opgeschaald om meer personeel ter plaatse te laten komen en de ingesloten personen snel uit hun benarde positie te bevrijden. Na een korte verkenning konden de drie ingesloten personen door een hoogwerker van de brandweer op tijd in veiligheid worden gebracht. Zij zijn ter plaatse door ambulancepersoneel gecontroleerd en zijn niet gewond geraakt.

De brand is vermoedelijk ontstaan in of nabij de keuken en heeft zich via een afzuigkanaal verder ontwikkeld in het gebouw. Hierdoor zijn op meerdere plaatsen brandhaarden ontstaan. Om deze allemaal te kunnen opsporen en blussen zijn op verschillende plaatsen sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Het feit dat het grote achtiende-eeuwse gebouw door de jaren verschillende malen intern is verbouwd, heeft de werkzaamheden bemoeilijkt.

Omdat aanvankelijk niet duidelijk was of de brand snel kon worden geblust zijn er veel extra brandweereenheden ingezet. Ook is er een watertoevoersysteem opgebouwd waarmee bluswater vanuit nabijgelegen grachten naar de brand kon worden getransporteerd. Mede hierdoor is een deel van het centrum van Delft gedurende de inzet beperkt bereikbaar geweest. Aangrenzende bebouwing is uit voorzorg ontruimd. Rond middernacht zijn deze gebouwen weer voor gebruik vrijgegeven.

Aan het einde van de avond was de situatie onder controle. Een klein aantal brandweereenheden heeft de inzet afgerond. Pas op zondagochtend kon de laatste bluswagen terugkeren naar de kazerne.

Door de omvang van het pand en de locatie van de brand is er van buitenaf nauwelijks iets te zien geweest. Toch is er veel schade ontstaan. Stichting Salvage is ter plaatse geweest om namens verzekeraars eerste maatregelen te treffen om verdere schade te voorkomen.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws