Aangepast zoeken

maandag 24 oktober 2016

DeScorpio's Column: Gedrag, fietslampen en verantwoordelijkheid

In Nederlandse steden worden steeds meer rotondes gebouwd om de verkeersdoorstroming te bevorderen. Het idee erachter is dat automobilisten niet meer onnodig voor een rood verkeerslicht hoeven te wachten. Wanneer er niets aankomt en je goed hebt gekeken kun je gewoon doorrijden.
Het werkt hartstikke goed, maar wel onder de voorwaarden dat iedereen oplet,  zich aan de verkeersregels houdt en ook daadwerkelijk doorrijdt als het kan.
Dat laatste is essentieel, want hoe vaak staan we niet in de file bij een rotonde door iemand die niet durft te rijden? Vanmorgen heb ik 10 minuten gedaan over een stukje weg van 50 meter binnen de bebouwde kom. Vanuit mijn auto kon ik goed zien wat er mis ging. Mensen reden niet door, lieten op de rotonde zelf nét iets teveel ruimte tussen auto’s, zodat het allemaal veel te stroperig ging. De ruimte tussen de auto’s was ook weer niet voldoende om er een extra auto tussen te krijgen, dus moesten de wat minder brutale mensen die voor de haaientanden stonden te wachten geduld hebben tot er ruimte was. Die ruimte kwam niet en alles stond stil.
De enigen die er tussen kwamen, waren de boeren die hun leasebak gewoon voor één van de naderende auto’s flikkerden. Ze hebben gelijk hoor, die boeren, want anders kom je er nooit doorheen. Uiteindelijk heb ik m’n Lou-mobiel ook tussen twee andere auto’s ingepropt (zelfspot. Ik zeg het maar even, voordat alle agrariërs in Nederland mij weer boze berichten gaan sturen op Facebook). Het proppen is erg begrijpelijk, maar levert zo nu en dan wel een gevaarlijke situatie op. Zeker als iemand achter het stuur de slaap nog uit z’n oogjes zit te wrijven. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
De beleefde mensen, de angstige mensen, de geduldige mensen wachtten rustig tot er een kans kwam om de auto in een wat groter gat te proppen. Tot de ergernis van iedereen die in de file achter hen staat.

En nu komt het…

Wanneer men in de spits auto rijdt, in het tergend langzame verkeer hebt gezeten en een beetje gefrustreerd begint te raken, wordt er soms minder goed opgelet.  Dan kan het voorkomen dat er een weggebruiker in de buurt is die er zo klaar mee is dat hij bij de eerste de beste kans plankgas geeft.
Zo ook vanmorgen. Men ging met 3 kilometer per uur de rotonde op en trok vol gas op om er met 30 per uur van af te razen. De weg voor hen lag open dus waarom niet? De fietsers dachten er anders over.  Ik zit niet te overdrijven, in de 10 minuten dat ik de rotonde stond te bekijken heb ik drie fietsers gezien die bijna voor hun sokken werden gereden.
Om deze reden lette ik zelf extra goed op toen ik eindelijk de rotonde af kon crossen. Gelukkig maar, want ik zag ‘m aankomen. In het pikkedonker reed een fietser zonder verlichting  vliegensvlug over het fietspad. Ik remde en liet hem passeren, maar opende mijn raampje om hem even te waarschuwen.“Je licht staat niet aan!”, riep ik, vastberaden zijn leven te redden.
In plaats van me te bedanken stak de jongeman in kwestie zijn middelvinger naar me op en maakte me uit voor rotte vis (of eigenlijk iets anders, maar zoetermeernieuws.nl is een keurige krant).
Dat soort gedrag zet me aan het denken. Alle regels zijn gemaakt met een goede reden. Misschien zijn we het niet altijd eens met de regels en kunnen we niet altijd begrijpen waarom ze zijn gemaakt. Maar regels zijn er altijd met een reden.
De regels overtreden kan dan ook consequenties hebben. Ik heb het niet over een tik op je vingers, een bekeuring of gevangenisstraf. Ik heb het over ongelukken.
Wat nou als die jongen een halve minuut eerder over dat fietspad had gesjeesd? Wat nou als de automobilist voor mij niet zo goed had uitgekeken?

Rotondes lossen in theorie een hoop problemen op en zouden kunnen zorgen voor een betere verkeersdoorstroming. Het gehekelde alternatief maakt ons misschien niet vrolijker in de spits, maar heeft absoluut mijn voorkeur. Hoewel een hoop mensen zich keurig aan de regels houden, goed opletten en hun voertuig onder controle hebben zijn er ook genoeg pannenkoeken die de openbare veiligheid aan hun laars lappen. Misschien geeft een rotonde teveel vrijheid. Misschien kunnen de meeste mensen helemaal niet omgaan met die vrijheid.
Neem nou van mij aan dat je niet op een ander kunt rekenen! Je kunt er niet van uit gaan dat mensen voor je stoppen, of je je fietslamp nu aan hebt of niet. Je kunt er niet van uit gaan dat men voor je remt als jij zonder om je heen te kijken de straat over steekt.
Verkeersregels zijn belangrijk, maar zolang er nog mensen zijn die zich misdragen, zul je je eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat geldt niet alleen als je over een rotonde fietst, maar ook op elke andere plek in het leven.
Ga uit van je eigen krachten en zorg voor jezelf.

Enne… Als iemand je leven probeert te redden door je ergens op te wijzen, laat die middelvinger achterwege. We zijn geen barbaren, toch?
Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws