Aangepast zoeken

maandag 3 oktober 2016

DeScorpio's Column: De categorie mensen die van het leven genieten

Steeds wanneer ik kijk naar mijn favoriete films en luister naar mijn lievelings muziek, krijg ik een gelukzalig gevoel en een intens verlangen naar simpeler tijden. Dat zou best kunnen komen doordat haast al mijn favorieten in hetzelfde decennium zijn gemaakt. Misschien komt het ook wel omdat ik de jaren ’80 in mijn hoofd heb geïdealiseerd, juist omdat ik de muziek en films zo hoog op m’n lijstje heb staan. Filmreeksen als Star Wars, Rocky, Ghostbusters en Back to the Future hebben mijn fantasie als kleine man flink geprikkeld en ik heb bij het kopen van een nieuwe auto wel eens heel serieus nagedacht over de aanschaf van een DeLorean DMC-12 uit 1981. Uiteindelijk koos ik dan voor een Mazda uit 2005 met een USB stick vol Huey Lewis And The News in de stereo. Je kunt zeggen wat je wil, maar 140 rijden doe je het lekkerst met ‘The Power of Love’ in je oor. Met een Mazda uit 2005 kun je ook tijdreizen, want deze oude man is de jaren ’80 nooit ontgroeid, met dank aan de muzikale magie van rock ’n roll.

Nostalgie is al jaren een belangrijke factor in mijn leven. Tekenfilms, muziek, stripboekjes en films uit mijn jeugd hebben nog steeds mijn voorkeur. Hier en daar besluit iemand een remake van een oude film te maken die ik vol enthousiasme ga zien. Het is nooit zo fijn als de het origineel en dat komt omdat alles altijd zo nodig  in een modern jasje gegoten moet worden. Dat is vreemd, als je er over nadenkt. Mode is iets van het heden. Over een jaar zijn de hippe dingen van vandaag alweer ouderwets, dus waarom steken ze miljoenen in het moderniseren van dingen die beter tijdloos kunnen blijven?
In mijn optiek is het veel interessanter voor producenten van entertainment om in te spelen op de nostalgische gevoelens van mensen. Mijn vader loopt wél warm voor iets dat hem aan de jaren ’60 doet denken, maar niet voor iets hypermoderns. Ik ben blij als een film zoals ‘Hot Tub Time Machine’ me mee terug neemt naar de jaren ’80, maar raak geagiteerd van de extreem slechte remakes van ’21 Jumpstreet’.

Zou het niet veel meer geld opleveren als je een groep dertigers aanspreekt met een film, dan wanneer je een groep 17-jarigen enthousiasmeert? Welke groep denk je dat meer geld te besteden heeft aan merchandise?
Er is sinds 1999 een Amerikaanse uitgeverij van comicbooks die het heeft begrepen. IDW Publishing recycled knallers zoals ‘Transformers’, ‘Jem & The Holograms’, ‘GI Joe’, ‘Ghostbusters’, mijn persoonlijke favoriet ‘Teenage Mutant Ninja Turtles’ en nog heul veul meer.
Ze hebben die ouderwetse concepten in een nieuw jasje gestoken, maar hebben het niet verziekt door het té modern te maken. Sorry, maar daar kunnen de momenteel extreem populaire uitgeverijen en productiemaatschappijen van Marvel en DC nog het één en ander van leren.

Een minder belangrijke factor in mijn leven is de toekomst. Ik verheug me niet op de toekomst. Hoe hard ik het ook probeer, het lukt me niet om enthousiast te worden over iets dat over een jaar gaat gebeuren. Laat staan over vijftien jaar.
Daarin schijn ik uniek te zijn, want menigeen kijkt uit naar een film die over een paar maanden in de bioscoop komt, een geplande vakantie, kerstmis of hun felbegeerde pensioen.
Lijkt me heerlijk, zo’n gevoel. Verheugen is iets prachtigs. Verheugen geeft je hoop, geeft je een reden om nog even op je tanden te bijten en de alledaagse sleur te ondergaan.
Als je het mij vraagt zijn mensen die op de toekomst gericht zijn veel gelukkiger dan de mensen die in het verleden leven, zoals ondergetekende.
Maar weet je wie volgens mij het aller- allergelukkigst zijn?

Die overige groep mensen. De mensen die in het heden leven. De mensen die intens kunnen genieten van een zonsopgang, van een chocolademousse, van hun koekoeksklokken verzameling, van hun geliefde, van een slechte film over ‘The A-Team’ of van een goed artikel over Marco Borsato op Zoetermeernieuws.nl.
Dat is de categorie van mensen die van het leven genieten. Ze kijken niet met een onbevredigbaar verlangen terug naar vroeger tijden. Ze hunkeren niet hoopvol naar een toekomst die bijna altijd tegenvalt. Ze ademen de lucht van vandaag in en genieten er van.
Wat zou ik graag in die categorie passen.
Ik heb het geprobeerd, maar het lukt me niet.
Steeds als ik probeer te genieten van vandaag, moet ik denken aan gisteren.
Steeds als ik me voorneem om de focus te leggen op het heden, herinner ik me hoe tof mijn jeugd was.

Er zit maar één ding op voor mij.
Huey Lewis and The News aanzetten en genieten van mijn nimmer aflatende nostalgische gevoel.
Ik begin te veranderen in een oude man…
Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws