Aangepast zoeken

maandag 17 oktober 2016

Café gesloten na handel in drugs in Den Haag

Den Haag - Bij een grootschalige controle door de politie in twee café’s op de hoek van de Snijderssstraat en de Van der Vennestraat werden vrijdagmiddag 14 oktober in totaal vier verdachten aangehouden. Vanwege het vermoeden dat er vanuit de café’s drugs verhandeld wordt en er tijdens de zoeking bij één van de verdachten een hoeveelheid ponypacks en bolletjes werden aangetroffen, waren er voldoende gronden voor de Gemeente Den Haag om één van de café's voor een periode van minimaal 2 weken te sluiten.

Begin 2016 kwamen bij politiebureau De Heemstraat signalen binnen dat er vanuit de café’s in verdovende middelen gehandeld zou worden. Op basis van de binnengekomen informatie startte vanuit Bureau De Heemstraat een onderzoek, waarin de vermoedens van drugshandel steeds sterker werden. Daarom werd in de late middag van 14 oktober, onder leiding van een officier van justitie, een inval gedaan in beide café’s.
.Alle aanwezigen werden gecontroleerd, in totaal werden er vier bezoekers aangehouden. Eén van hen, een 37-jarige Hagenaar, had hoeveelheid ponypacks en bolletjes met vermoedelijk verdovende middelen bij zich, vermoedelijk bestemd voor de verkoop. De anderen werden aangehouden voor respectievelijk het bezit van een mes en een aanzienlijk cash geldbedrag, een gebruikershoeveelheid verdovende middelen en één bezoeker omdat hij zich niet kon legitimeren.
 

Sluiting

Nadat alle aanwezigen gecontroleerd waren en de panden hadden verlaten, doorzochten agenten en speurhond geleiders de beide café’s. Daarbij werd onder andere een ploertendoder, een aantal messen, een zwaard en een nepwapen aangetroffen. Vanwege de vondst van de verdovende middelen bij één van de bezoekers van het café, werd onder leiding van een rechter-commissaris ook een zoeking verricht in zijn woning. Daarbij werd opnieuw een hoeveelheid ponypacks aangetroffen.
.

Op basis van de bevindingen werd op last van burgemeester Van Aartsen het café waar de Hagenaar werd aangehouden voor twee weken gesloten. In die periode wordt onderzocht of er aanvullende maatregelen nodig zijn. De 37-jarige Hagenaar zit nog vast voor verhoor, de bij hem aangetroffen verdovende middelen zullen worden onderzocht. De omwonenden zullen met een brief van de politie worden geïnformeerd over het doel en de resultaten van de actie van vrijdag.

 

Ondermijning

Ondermijning (de vermenging van de onder- en de bovenwereld) is een maatschappelijk probleem en komt in vele vormen voor. De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, een buurtbewoner die uitkeringsfraude pleegt, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, grootschalige hennepteelt, maar ook overlastgevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen.

Soms gaan er achter ondermijning criminele organisaties schuil die enorme winsten maken met hun activiteiten, zoals bijvoorbeeld bij grootschalige hennepteelt. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed, horeca en het verkrijgen van vergunningen. Omdat dergelijke organisaties geweld, afpersing en corruptie niet schuwen, heeft de aanpak van ondermijning een hoge prioriteit. De politie werkt daarbij nauw samen met haar partners. Informatie over ondermijnende activiteiten wordt bij elkaar gevoegd. Samen met signalen vanuit bijvoorbeeld buurtbewoners, gemeenten of particuliere organisaties zoals banken en verzekeraars geeft dit een completer beeld en treedt de overheid waar mogelijk strafrechtelijk of bestuurlijk op.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws