Aangepast zoeken

maandag 31 oktober 2016

ANBO verbijsterd over Wmo-overschotten

ANBO is verbijsterd over de omvang van de Wmo-overschotten bij gemeenten. Gemeenten hielden in 2015 samen bijna 1,2 miljard euro over voor taken voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag op basis van opgaven van gemeenten, zo is te lezen op onder andere Nu.nl. Gemeenten ontvingen dat jaar 13,8 miljard euro voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg; over 2015 gaven ze 12,7 miljard euro uit. kwijt, Van de 13,8 miljard ging 5,6 miljard euro naar maatschappelijke ondersteuning, terwijl 3,1 miljard euro was bestemd voor jeugdzorg. Er is 4 miljard euro besteed aan algemene voorzieningen en persoonsgebonden budgetten (pgb’s), zo schijft Nu.nl

Boos

ANBO-bestuurder Liane den Haan is erg geschrokken. “Het is nauwelijks te bevatten dat er maar zó veel geld overblijft”, zegt ze. “Wij steunen staatssecretaris Van Rijn wanneer hij zegt de teugels aan te trekken en voortaan de kwaliteit van zorg bovenaan de agenda van zijn overleg met gemeenten en de Vereniging Nederlandse Gemeenten zet. Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren steen en been geklaagd over bezuinigingen, maar die bezuinigingen zijn, zo blijkt nu opnieuw, vooral door de burger opgevangen. We horen signalen over torenhoge eigen bijdragen, het weigeren van woningaanpassingen, gebrek aan begeleiding naar een passende zorgwoning. De lijst klachten is eindeloos. We blijven het zeggen: er zijn gemeenten die het heel goed doen. Maar wanneer je zúlke absurde overschotten hebt, dan moet je stellen dat heel veel gemeenten met de pet naar hun takenpakket gooien."

Waarschuwingen ANBO: stapeling van bewijs


Uit onderzoeken van ANBO bleek al eerder dat gemeenten de Wmo nog onvoldoende in de vingers hebben. Zo hanteren gemeenten veel te strenge criteria voor Wmo-ondersteuning bij woningaanpassingen. Den Haan: “ANBO heeft zelfs een eigen hulpfonds opgericht omdat gemeenten onvoldoende steun leveren.” Uit ander onderzoek bleek dat gemeenten onvoldoende communiceren over de Wmo-mogelijkheden. “Om nog maar niet te spreken van hulpbehoevenden die naar de rechter moeten stappen voor huishoudelijke hulp, terwijl er gemeenten zijn die Wmo-geld oppotten. Dat kan echt niet.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws