Aangepast zoeken

woensdag 12 oktober 2016

“Aardige mensen!”, “Mooie natuur”, “Goed behandeld”

ZOETERMEER – Met een grote opkomst is zaterdag 8 oktober de eerste Zoetermeerse Bazar gehouden voor statushouders en Zoetermeerders in de tuin van het Stadsmuseum Zoetermeer.
“Aardige mensen!”, “Mooie natuur”, “Goed behandeld”. Dit zijn slechts enkele uitspraken van nieuwe Zoetermeerders over hun kersverse woonplaats. De Zoetermeerse Bazar is een initiatief van het Stadsmuseum Zoetermeer in samenwerking met Stichting Piezo en Riboet Verhalenkunst. Deze drie organisaties hebben de handen ineen geslagen om een feestelijke middag voor nieuwe statushouders te organiseren, waarin  ontmoeting, gezamenlijk eten, verhalen, verbroedering en muziek centraal stonden.
De ruim 200 gasten, waaronder veel Syrische ex-vluchtelingen, studeerden onder de bezielende leiding van de Palestijns/Syrische luitspeler Amer Shanati het Nederlandse kinderliedje ‘Een Potje met vet’ in. Muzikant David Samson uit Olst toverde magische klanken uit zijn hang drums en andere wereld instrumenten en vroeg de gasten mee te doen.  Massaal werd aan deze oproep gehoor gegeven door jong en oud.  
Onder de Riboet Verhalenparasol zijn verhalen en gedichten met elkaar gedeeld. Tolken hielpen de taalbarrière te overbruggen en tussendoor werden er spontaan traditionele dansen uitgevoerd, waar ook autochtone Nederlanders in mee werden genomen.

De Zoetermeerse Bazar is de eerste in een reeks, als het aan de directeur van het Stadsmuseum Zoetermeer Jouetta van der ploeg ligt: “Het was een bijzonder succesvolle middag in onze zonnige tuin. Dit evenement heeft alles in zich om verder te groeien. We kregen veel positieve reacties, van zowel nieuwe als oude Zoetermeerders. Sommige statushouders vertelden dat ze voor het eerst sinds lange tijd weer samen hebben gedanst. Ontroerend hoe verbroederend muziek maken, samen eten en verhalen vertellen kan werken. Van veel kanten kregen we de vraag of we nog een keer een Zoetermeerse Bazar gaan organiseren. We denken aan maart van het volgende jaar.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws