Aangepast zoeken

dinsdag 13 september 2016

Wmo-advocaat Vermaat: "Gemeente mag niet iedereen over één kam scheren"

Het klinkt zo mooi: een open gesprek met de gemeente over uw hulpvraag en daarna een voorziening op maat. Maar de praktijk is weerbarstiger, stelt ANBO vast na onderzoek. ANBO Magazine in gesprek met onder andere advocaat Matthijs Vermaat over de wat er mis gaat, maar ook welke gemeenten het wél goed doen.

Op basis van gelijkwaardigheid

"Vooral aan de open houding van de gemeente schort het nogal eens. Dan wordt aan het begin van zo'n gesprek al gezegd dat er weinig hulp beschikbaar is omdat er nu eenmaal moet worden bezuinigd. Dat mag niet. Je zou het zelfs intimidatie kunnen noemen. Een keukentafelgesprek hoort een gesprek op basis van gelijkwaardigheid te zijn", zegt Vermaat.

Wet beschrijft nauwkeurig wat keukentafelgesprek inhoudt 

De Amsterdamse advocaat die procedures voert tegen tientallen gemeentes vervolgt: "In de wet staat nauwkeurig omschreven wat een keukentafelgesprek inhoudt. De gemeente moet je er bijvoorbeeld op wijzen dat je iemand die je vertrouwt, mag uitnodigen om bij het gesprek te zijn. Ook moet de gemeente van tevoren aangeven wat er aan de orde komt. En de gemeente moet altijd vragen: wat denkt u zelf dat u nodig hebt? Ze mag niet iedereen over één kam scheren."


Lees hier het hele artikel, bekijk de onderzoeksresultaten en lees de interviews met de verschillende gemeenten die het wél goed doen zoals Almere, De Friese Meren en Drechtsteden.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws